„»Visszahelyeztük« az egykori Város-háza feliratot a színház homlokzatára!” – írja pénteki Facebook-bejegyzésében Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, a megosztott képeken mutatva, hogy a felújítás alatt álló épületen, a ponyván szerepel a Városháza felirat.

Antal Árpád bejegyzése szerint mindig „székely furfanggal” válaszolnak, ha arra kötelezik őket, hogy a magyar feliratot a román alá helyezzék. A sepsiszentgyörgyi önkormányzatot egy évvel ezelőtt kötelezték arra, hogy a Tamás Áron Színház homlokzatán a kétnyelvű felirat sorrendjét változtassa meg, és a románt helyezze a magyar fölé.

Városháza felirat a sepsiszentgyörgyi színházon | Fotók: Antal Árpád Facebook oldala

„Valahányszor belénk kötnek egy felirat miatt, mi mindig találunk megoldást! Ha arra köteleznek, hogy helyezzük a magyar feliratot a román alá, mi székely furfanggal válaszolunk” – írta pénteken Facebook-bejegyzésben Antal Árpád polgármester, és képeket is megosztott a színház épületéről, ahol – az építkezés idejére felhúzott ponyván – írja, hogy Városháza.

A polgármester azt is írta, hogy, „az épület felújítása után visszakerül az eredeti, történelmi felirat a homlokzatra”.

Bejegyzésével a Antal Árpád arra az esetre utalt, amikor a sepsiszentgyörgyi önkormányzat módosítani kényszerült a Tamási Áron Színház homlokzatán lévő kétnyelvű díszfeliratot. Ezt Dan Tanasă pereskedése nyomán megszületett bírósági ítélet írta elő. A színházfelirat módosításának elmulasztása miatt, tavaly február végén, több mint félmillió lejes pénzbüntetéssel sújtották Antal Árpád polgármestert.

A Dan Tanasa által képviselt Méltóságért Európában Polgári Egyesület 2019-ben indított pert a polgármester ellen, azt sérelmezve, hogy a Tamási Áron Színház homlokzatán lévő kétnyelvű díszfeliraton egymás mellett szerepel a társulat román és magyar megnevezése. Érvelése szerint, mivel a román a hivatalos nyelv az országban, a román feliratot a magyar fölé kell helyezni. A bíróság 2019-ben alapfokon, majd 2020 júliusában jogerősen elrendelte, hogy a magyar feliratnak a román alá kell kerülnie.