Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteki, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján arra kérte az erdélyi, székelyföldi magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon. Mint mondta, Magyarországon szurkolnak az RMDSZ-nek. Klaus Iohannis NATO-főtitkári esélyeivel kapcsolatban kijelentette: örülnek, hogy van egy közép-európai jelölt.    

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájékoztató elején a nemzeti ünnep kapcsán az esélyegyenlőséget, az identitás megőrzésének, a kölcsönös toleranciának a fontosságát és az európai béke szükségességét hangsúlyozta. Megköszönte Magyarország kormányának támogatását, amelyre a Kárpát-medencében mindenhol számíthatnak a magyar közösségek. 

Szijjártó Péter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a nemzeti ünnepen mindenhol együtt ünnepelnek a magyarok, Budapesttől egészen Sepsiszentgyörgyig. Elmondta: amikor Romániába jön,mindig tárgyal az RMDSZ képviselőivel. „A magyar-román viszony stratégiai jelentőségű, s ebben az RMDSZ, az erdélyi és a székelyföldi magyarság jelenti a  legfontosabb alapot” – hangsúlyozta.

Megemlítette azt is, hogy Románia jelenleg a magyar gazdaság harmadik legjelentősebb exportpiaca. Szijjártó kihangsúlyozta: Magyarország érdeke is a teljes körű román csatlakozás a schengeni övezethez. „Ehhez minden tőlünk telhető támogatást megadunk a magyar uniós elnökség idején” – mondta a tárcavezető. Megemlítette azt is, hogy az RMDSZ folyamatos szorgalmazására a Wizzair júniustól légi járatot indít Budapest és Brassó között.

A választási szuperévről szólva Szijjártó Péter kijelentette: Magyarországról szurkolnak az RMDSZ-nek, az RMDSZ jelöltjeinek, mivel az erős magyar képviselet  révén erőteljesebben tudnak támaszkodni az RMDSZ-re a magyar-román kapcsolatok fejlesztésekor. „Arra kérem az erdélyi, a székelyföldi magyarokat, minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon” – hangsúlyozta a politikus. A külügyminiszter egyben reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a kampányban a pártok a kölcsönös tiszteletre alapoznak, s nem kerül elő a magyarok elleni uszítás, mint eszköz. 

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter Klaus Iohannis államfő NATO-főtitkári esélyeivel kapcsolatban azt mondta, ma lehetetlen megjósolni a végeredményt. Egyértelművé tette, hogy a magyar kormány nem támogatja Mark Ruttét, mivel a holland miniszterelnök korábban Magyarország térdre kényszerítését sürgette, így nincs bizalom iránta. „Örülünk, hogy van egy közép-európai jelölt, eddig soha nem volt ebből a térségből érkező főtitkára a NATO-nak” – mondta ki Szijjártó Péter.