Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád-, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor-, Kovásznán Gyerő József-, Baróton Benedek Huszár János, míg a megyei tanács élén Tamás Sándor indul egy következő mandátumért az RMDSZ színeiben, jelentették be szerdán a Kézdivásárhelyen szervezett eseményen.

fotó: Gönczy Tamás

Egyedüli iránytű: a magyar emberek érdeke

Háromszék azért van jó helyzetben mert hosszú évek óta meghonosodott a stratégiai gondolkodás és összehangoltan történnek a fejlesztések a megyétől a legkisebb településig, állapította meg Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke leszögezte: nem ígértek és nem tettek csodát, de mindig a magyar érdeket képviselték és nem változott a tartásuk. Nincs olyan település Háromszéken, ahol ne történt volna fejlesztés, ne tették volna jobbá az életfeltételeket, állapította meg helyzetelemzésében Kelemen Hunor.

Az újrázó polgármestereket értékelve a szövetségi elnök kifejtette: Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád olyan teljesítményt nyújtott, amire mindenki büszke és irigykedve nézi a város, hiszen a térség egyetlen megyeközpontja sem fejlődött olyan ütemben mint Sepsiszentgyörgy. Kézdivásárhelyen Bokor Tibor olyan fejlesztéseket indított, amelyek otthonosabbá, lakhatóbbá tették ezt a gyönyörű kisvárost. Kovásznán Gyerő József révén kiteljesedett a korábban elindított folyamat, a fürdővárosnak vonzereje van. Erdővidék fejlődésének motorja Barót, amelyet Benedek Huszár János irányítása alatt olyan pályára helyeznek, hogy az egész térség elkezdjen felemelkedni, értékelt Kelemen Hunor.

Erdély, Székelyföld csak nekünk fontos

Az idei év sorsdöntő az erdélyi, székelyföldi magyarok jövője számára, hiszen ez a térség csak nekünk fontos, állapította meg Kelemen Hunor, aki felhívta a figyelmet, hogy a kormánypártok jövőre az ország közigazgatási átszervezését tervezik és ha nem lesz aki megvédje a magyar közösség érdekeit, akkor olyan megyéket alakítanak ki, amelyekben kisebbségbe kerül a magyarság.

Elégedetlenek vagyunk az Európai Unióval amit meg kell változtatni. A magyar érdeket az Európa Parlamentben csak akkor tudjuk érvényesíteni ha ott vannak azok a képviselőink, akiknek a magyar nemzeti érdek fontos, mondta Kelemen Hunor, aki szerint ha idén, a szuper választási évben nem zárunk össze, akkor hosszú időn át érezni fogjuk a távolmaradás negatív következményeit.

Sepsiszentgyörgy a bajnokok városa!

A legnagyobb, magyar többségű városként mindig többet vállaltak mint ami Sepsiszentgyörgyről szólt, mutatott rá Antal Árpád. Az újrázó polgármester szerint Sepsiszentgyörgy a bajnokok városa a sportban, kultúrában, oktatásban. Sok területen bebizonyították, hogy elöl járnak a jó példákkal és bajnokokat adnak a városnak, a megyének, az országnak és Kárpát-medencének.

Vannak, akiknek ez nem tetszik, akik szerint Székelyföld nem létezik és a fejlődést meg szeretnék állítani pénzmegvonással, központosítással, szimbólumaink elleni támadással, félretájékoztatással és hamis adatok ismételgetésével, állapította meg Antal Árpád, aki szerint az a feladatuk, hogy ezeket ne engedjék és a következő években még nagyobb lendülettel folytassák a munkát, hogy győzzenek a magyarok.

Kézdivásárhely, Felsőháromszék fővárosa

Újabb mandátumra pályázik Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, aki felidézte: 2012-ben azt mondták neki, hogy térjen haza Bukarestből, mert baj van a városban. Feltérképezték a bajok forrását és nekifogtak a helyzet orvoslásának.

Mára felújították a tömbháznegyedek közti elhanyagolt területeket, a számtalan sebből vérző vízhálózatot, műemléképületeket újítottak fel, korszerűsítették és bővítették a kórházat és az oktatási intézményeket, befejezték a műjégpályát és zajlik a fedett uszoda építése – sorolta Bokor Tibor.

Élhető településsé alakították Kovásznát

Gyerő József kovásznai polgármester szerint azon dolgoztak, hogy minél több pénzt vonzzanak a fürdővárosba, hogy a kovásznaiak otthon érezzék magukat és élhetővé tegyék a települést.

Az RMDSZ-nek köszönhetően épül a wellness központ, de a beruházások mellett pontot tettek a zászlóügyre és sikerült visszafordítani, hogy az orbaiszékiek már nem Bodzafordulóra kell járjanak törvényes dolgaikat intézni. Nekünk érdekünk az, hogy településünk fejlődjön, gyermekeinknek jó legyen itthon élni, fogalmazta meg Gyerő József.

Jelentős hátrányt kell ledolgoznia Barótnak

Benedek-Huszár János baróti polgármester kifejtette: ők is bajnokok, csak sok területen a lemaradásban. Erdővidék Székelyföld perifériája, de azon vannak, hogy saját erőből, illetve megyei és országos támogatással ledolgozzák a hátrányukat. A polgármester rámutatott Erdővidék három évtized alatt elveszítette lakosságának 25 százalékát és ezt a folyamatot kell megállítani, ami akkor sikerülhet ha élhetővé teszik a térséget és felnőnek a háromszéki szintre.

Benedek-Huszár János szerint közel húszmillió euró pályázati pénzt sikerült lehívni Barót fejlesztésére. A polgármester szerint Erdővidék is egy nagy település, 19 távoli lakónegyeddel, amelynek Barót a központja és olyan feladatokat vállal, amely a térség minden lakóját kiszolgálja.

A közönyt és az AUR-t kell legyőzni

„Bizalom, Biztonság – Ez ma Háromszék”, fogalmazta meg Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat újrázó elnöke kifejtette: az RMDSZ számára a legfontosabb a magyar érdekek képviselete és ebben az országban nincs más aki a magyar emberek biztonságát garantálja. Ahogyan mások elképzelik és megszerveznék a mi életünket az vesztünket jelentené, mondta Tamás Sándor. Két fontos célunk van: a magyar közösség jogainak erősítése és bővítése, másrészt Székelyföld településeinek fejlesztése.

Háromszék a béke szigete és a magyar-magyar együttműködés megyéje, mondta Tamás Sándor, aki szerint az idei választások tétje, hogy megvédjék a településeket és a megyéket. Ehhez le kell győzni a magyar emberek közönyét és a román AUR-t, zárta beszédét a háromszéki tanácselnök.