Sepsiszentgyörgyön is számos közlekedési csomópontban és a piacon is megjelentek a hóvirágot árusítók. A tavasz első hírnöke, a kikeleti hóvirág védett növény, törvény szerint közterületen nem szedhető le és nem árusítható. A kertben termesztett változatára viszont nem vonatkozik a szigorítás ám az árusoknak igazolniuk kell, honnan származik.

Az engedély nélküli utcai árulás jelensége alig csökkent az elmúlt évek során, jegyezte meg Hadnagy István a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség vezetője, aki felhívja a figyelmet: azok a személyek, akik a városban, engedély nélkül hóvirágot árulnak, törvénytelenséget követnek el.

A hóvirág árusítás helyzete azért komplikáltabb, mert a helyi rendőrség csak az engedély nélküli utcai árusítás miatt büntethet, az már nem tartozik a kompetenciái közé, hogy megállapítsák az utcán árusított hóvirág védett növény vagy sem. „Az elmúlt években együtt dolgoztunk a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrséggel, akik megállapították, hogy az az adott fajtájú hóvirág nem védett növény, így nem okoz problémát a leszedése” – fogalmazott Hadnagy István.

hóvirág árus Sepsiszentgyörgyön | fotók: Helyi Rendőrség

Hozzátette: az árusok nem sepsiszentgyörgyiek, javarészt a Hete romatelepről és Árapatakról érkeznek a városba. Ők azok, akik zergeboglárt is szoktak árulni, ám ennek a virágnak minden fajtája veszélyeztetettnek számít ezért nem javallott a megvásárlása sem.

Hadnagy István szerint a sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség tavaly 9 alkalommal büntetett gombaárusításért, 2 alkalommal csalán, 1 alkalommal medvehagyma, 2 alkalommal bogyós gyümölcsök és 4 alkalommal gyógynövények illegális árusításáért.

„Legszerencsésebb az lenne, ha valamilyen jogi formát lehetne találni ezeknek az árulásoknak a törvényes keretekbe terelésére, ami ezeknek a mélyszegénységben élő embereknek is segítség lenne, másrészt visszaszorítaná az árusokkal érkező koldusok jelenlétét is”, fogalmazta meg a helyi rendőrség vezetője.