Kovászna megye több településén is láttak már a tavasz hírnökeként visszatérő gólyákat, számolt be Kelemen László. A Rara Avis madárvédelmi egyesület elnöke szerint elsőként, hétfőn Sepsikőröspatakon fotóztak le gólyát, de láttak már visszatérő madarakat Uzon és Szentivánlaborfalva határában is. A gólyák tömeges érkezésére áprilisban lehet számítani.

A tavalyi számlálás szerint Kovászna megyében 364 gólyafészek van, a legtöbb Lemhényben, Pákéban és Oltszemen, mondta Kelemen László. A madárvédelmi egyesület elnöke szerint évről évre nő a Háromszéken megtelepedő gólyák száma, köszönhetően annak, hogy “kulcsrakész házakat” kaptak a magasfeszültségű oszlopokon elhelyezett támasztékokon. Ezek részben az Electrica villanyszolgáltató támogatásával, részben a Rara Avis Egyesület pályázatai által valósultak meg és az volt a cél, hogy megvédjék a madarakat az áramütéstől, illetve hogy a gólyák kevesebb kárt okozzanak a villanyvezetéken. Háromszéken az elmúlt tíz évben a gólyafészkek száma több mint 100-zal nőtt.

Kőröspatakon fotózták az idei első gólyát | fotó: Téglás Hunor

Kelemen László elmondta: minden évben összeszámolják a Kovászna megyében telepedő gólyákat, ezt idén júniusban teszik meg, amikor összeírják, hogy egyes gólya családoknak hány fiókája van. A Rara Avis Egyesület elnöke szerint ez évente változó a táplálék mennyiség és időjárás függvényében, hiszen volt amikor 4-6 fiókát is számoltak, máskor pedig 1-2 fiókájuk van az egyes gólyáknak. Kelemen László arra számít, hogy idén gazdag lesz, mert sok egér van a mezőn, amivel a gólyák táplálkozhatnak.

A Rara Avis Egyesület közel 20 évvel ezelőtt akkor vált „híressé”, amikor műtétet hajtott végre egy gólyán, amelynek letörött a csőre. Ezt a beavatkozást a világon először egy sepsiszentgyörgyi állatorvos és egy fogorvos, Kondor Attila és Kusztura János végezte el, akik a letört csőrt négy ortopédiai titáncsavarral rögzített, kobalt-króm ötvözetből építették újra, amelyre fogászati anyagot öntöttek. A műtét után egy évvel az Uzonka névre keresztelt gólya elvándorolt és az ornitológusok nyomát vesztették.