A sepsiszentgyörgyi románok inkább az RMDSZ-re szavaznak, mint az Románok Egyesüléséért Szövetségre (AUR), szélsőséges politikával nem lehet szavazatok nyerni Székelyföldön – mondta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a Prima News-nak adott interjúban.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró kijelentette: az általuk végzett közvéleménykutatásból az derül ki, hogy a város román lakossága nagyobb arányban szavaz az RMDSZ-re, mint az AUR-ra, ami azt mutatja, hogy a bukaresti politikusok tévesen ítélik meg a térség románságát. „Nem szélsőséges üzenetekkel tudod megszerezni a székelyföldi szavazatokat” – jelentette ki Antal Árpád.

Antal Árpád
Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester | Fotók: Vargyasi Levente

Azt is mondta, hogy veszélyesnek tartja az AUR-t Románia demokráciájára nézve, ugyanakkor felméréseik alapján Székelyföldön nincs esélyük arra, hogy bekerüljenek a helyi vagy a megyei tanácsba. „A székelyföldi románok együtt élnek a magyarokkal. Nincs szükségük olyan olcsó szélsőségességre, mint amivel az AUR jön” – hangsúlyozta a háromszéki RMDSZ-es városvezető.

Meglátása szerint a szélsőséges pártok megerősödése az elmúlt harminc esztendő közpolitikájának az eredménye. „Soha sem az emberek az hibásak. Az ember azért szavaz az AUR-ra, mert kiábrándult a PSD-ből és a PNL-ből” – jelentette ki Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere arról is beszélt, hogy Klaus Iohannis államelnök csalódást okozott a magyarságnak, holott jelentős támogatást kapott tőlük a választásokkor. „Nagyon nagy elvárásaink voltak vele szemben és be kell látnunk, hogy csalódást okozott. De csalódást okozott korábban Băsescu és Iliescu is, tehát ez nem újdonság. Azért voltak magas elvárásaink, mert szebeni kisebbségi” – fogalmazott Antal Árpád.