Kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt vádat emeltek egy sepsiszentgyörgyi lakhelyű, de Kézdivásárhelyen tanító zenetanár ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy 13 és egy 14 éves diáklánnyal létesített szexuális kapcsolatot, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi ügyészség.

A vádhatóság megállapította, hogy a vádlott, Sz. József zenetanár és kórusvezető, 2019 és 2020 között visszaélt a tanítványaival való bizalmi és tekintélyi helyzetével és ismételt szexuális kapcsolatot folytatott a bűncselekmény elkövetésekor 14. életévét be nem töltött tanítványával és egy 13. életévét be nem töltött lánnyal, aki az általa vezetett kórus tagja volt.

Ionel Pădurariu ügyész, az intézmény szóvivője felidézte, hogy 2021 áprilisában kezdtek nyomozni az ügyben, miután a Kovászna megyei tanfelügyelőség arról értesítette a vádhatóságot, hogy a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum egy zenetanára törvénysértő módon viszonyul a diákjaihoz. Ezzel párhuzamosan a kézdivásárhelyi líceum etikai bizottsága kivizsgálta a diákoktól érkező információkat, felbontották a kisegítő tanári munkaszerződését és elbocsátották a tanügyből.

Illusztrációk: Pexels

A romániai bíróságok portálja szerint Sz. József zenetanárt 2021 november 1-én őrizetbe vették. Ionel Pădurariu szóvivő felidézte, hogy az őrizetbe vételt követően a törvényszék elrendelte a gyanúsított előzetes letartóztatását, amit 2021 november 27-ig tartottak fenn, ezután 2022 január 26-ig házi őrizetben tartották.

Ionel Pădurariu, az ügyészség szóvivője kedden arról tájékoztatott, hogy a nyomozás lezártával idén január 31-én vádat emeltek a kiskorú diáklányokkal szexuális kapcsolatot létesítő zenetanár ellen. A büntető törvénykönyv szerint a kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolat 3 és 10 év közötti börtönnel büntetendő, ám a szóvivő szerint 5-től 12 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik, figyelembe véve, hogy súlyosbító körülménynek számít, hogy a gyanúsított folytatólagosan követte el a kiskorú lányokkal való szexuális kapcsolatát.

Az ügyészség felhívja a figyelmet, hogy a vádemelés a büntetőeljárás részét képezi, az ügyben még nem született jogerős ítélet, így a gyanúsítottat megilleti az ártatlanság vélelme.