A sepsiszentgyörgyi városháza ifjúsági irodája által indított effAct program célja, hogy havonta megfogalmazott kihívásokkal, egyszerű és pazarlásmentes életmódra ösztönözze a városlakókat. Februárban arra kérik a sepsiszentgyörgyieket, hogy figyeljék meg, mennyi időt töltenek a közösségi oldalakon mint a Facebook, Instagram, Tik Tok és az ott eltöltött időt ebben a hónapban csökkentsék felére.

“Egyszerűsítsük le a mindennapjainkat azzal, hogy nem töltünk fölösleges perceket, akár órákat olyan információk követésével, amelyek nem érintenek közvetlenül bennünket”, fogalmazták meg az effAct mozgalom kezdeményezői a kihívást. Azt kérik a csatlakozóktól, hogy ellenőrizzék a telefonjukon a különböző alkalmazásokkal töltött időt, és februárban korlátozzák és szelektálják ezeket az ingereket.

A másfél éve indított effAct program része a helyi hatóságok azon törekvésének, hogy Sepsiszentgyörgyöt fenntartható várossá tegyék. Minden hónapnak más-más témája volt, például a környezetszennyezés csökkentése alternatív közlekedési eszközök használatával, szelektív hulladékgyűjtés és újrahasznosítás, a felesleges ruhák vásárlásának leállítása, az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, az energia- és víztakarékosság a háztartásokban.