Háromszéken tavaly 15 személy halt meg és 35-en sérültek meg súlyosan közlekedési balesetekben, közölte a közlekedés rendészet. A baleseti mérleg szerint az elmúlt évben 41 súlyos közlekedési baleset történt Kovászna megye területén.

Tavalyelőtthöz képest az elmúlt esztendőben kettővel emelkedett a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma, miközben 2022-höz képest 19-el kevesebb balesetet és 21-el kevesebb súlyos sérültet regisztráltak.

A háromszéki közlekedés rendészet tavaly 1760 ellenőrző akciót hajtott végre saját személyzettel vagy más intézményekkel és a civil társadalom képviselőivel közösen. Mivel 2023-ban is a gyorshajtás miatt történt a balesetek többsége, így a rendőrség ellenőrző akciójának jelentős része is a sebességszabályozás betartására vonatkozott.

Rendőrségi ellenőrzés | Fotó: Kovászna megye tanácsa

Amint a Kovászna megyei rendőrség jelentéséből kiderült, tavaly 272 közlekedési bűncselekményt azonosítottak, 1815 hajtási engedélyt- és 981 forgalmi engedélyt vontak be. Emellett a közlekedési szabályok be nem tartása miatt tavaly 16.164 büntetést szabtak ki. Ebből 7565 bírságot gyorshajtásért, 361-et az előzési szabályok be nem tartása miatt, 572-t a kerékpárosok által elkövetett szabálysértések miatt, további 75-öt pedig az elsőbbség meg nem adása miatt.

A háromszéki rendőrség figyelmezteti az autóvezetőket, hogy az új szabályozás szerint a büntetés végrehajtása nem függeszthető fel abban az esetben, ha a közlekedési baleset egy vagy több személy halálát okozta, és a balesetet okozó személynek nem volt jogosítványa, illetve ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezetett.