Munkácsy Mihály tíz emblematikus festményét eleveníti meg a Háromszék Táncegyüttes. Rendhagyó előadással indítja az évet a sepsiszentgyörgyi társulat, amely a magyar festőóriás születésének 180. évfordulójára állítja színpadra az Ecce Homo! (Íme az ember!) című darabot.

Farkas Tamás magyarországi koreográfus, az új előadás rendezője ugyanakkor arra is vállalkozik, hogy a Munkácsy festményeket olyan módon jelenítsék meg, hogy aktuális problémákra is rávilágítsanak, mint például a gyermekmunka, a gyermekek kizsákmányolása, de az előadás boncolgatja az emberi gyarlóságot, szeretetet, gúnyt, vágyat, az áteredő bűnnel terhelt emberi természetet is.

A Háromszék Táncegyüttessel első alkalommal dolgozó Farkas Tamás koreográfus-rendező szerint a Munkácsy festmények megelevenítéséről szóló táncszínházi előadás ötlete még a világjárvány idején megfogalmazódott. A magyar festőgéniusz alkotásainak kiválasztásában Gyarmati Gabriella művészettörténész segítette az alkotókat, míg a rendezésben Tapasztó Ernő színész-rendező működött közre.

Íme az ember | fotó: Kátai Jocó

Az alkotók a folyton változó vetített képek segítségével alakítják a táncteret a festmények sajátos helyszínévé. Az előadás segít megérteni és megérezni Munkácsy fenomenális zsánerképeit, szalonképeit, a Krisztus-trilógiát. A műsor egésze tulajdonképpen az „Íme az ember” filozófiai gondolat mentén halad, egybefonódva Munkácsy festményeinek erős drámaiságával.

Az előadás zeneszerzője Fazakas Levente, akinek alkotásait olyan neves és ismert zenészek adják elő mint a Tiberius String Quartet, Dresch Mihály, a Heveder banda, Lőfi Gellért, Gáspár Csaba és Kerezsi Csanád. A korhű jelmezek Cristina Breteanu nagyváradi jelmeztervező munkái, a látványvilágot és díszletet pedig Izsák Szőke-Előd és Szőke Zsuzsi tervezték.

Az Ecce Homo! előadás bemutatójára január 29-én, hétfőn 19 órától kerül sor a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, majd január 30-án és 31-én is megtekinthető az előadás ugyanott. Jegyeket a Központi Jegyirodában vásárolhatnak.