Ritka és egzotikus állatok vadászati trófeáival gazdagodott a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum gyűjteménye. Demeter János a Vadon Egyesület ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy az új trófeák egy spanyolországi preparátor műhelyből érkeztek, és Sárkány Árpádnak, a Vadon Egyesület tiszteletbeli elnökének és vadász barátainak köszönhetően kerültek a közgyűjteménybe.

A sepsiszentgyörgyi múzeum gyűjteménye olyan ritka és exkluzív állatfajok trófeáival gazdagodott, mint az afrikai cibetmacska, a kafferbivaly, a leopárd, az impala, a grizzly medve és a jegesmedve. Demeter János szerint a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény kiállítása lehetőséget nyújt arra, hogy a vadászat iránt érdeklődők és a természet szerelmesei megismerjék és megcsodálják ezeket a lenyűgöző állatokat.

Új trófeák a Vadászati Műzeumban | fotók: Vadon Egyesület

Az új trófeák bemutatása a sepsiszentgyörgyi múzeumban várhatóan decembertől kezdődik, tájékoztatott Demeter János, aki szerint ezek a Madridból érkezett különleges trófeák tovább gazdagítják a múzeum már meglévő vadászati kincseit, és nemcsak a vadászat szépségét és izgalmát tükrözik, hanem a természet sokszínűségét és gazdagságát is bemutatják.

Tíz éves a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeum

A sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeumot a város központjában található Bene-házban alakították ki, amelyet a városháza európai uniós forrásból újított fel, és azért hozták létre, hogy a térség természeti adottságait népszerűsítse, valamint interaktív módon mutassa be a térségben élő madarakat és állatokat.

A Vadászati Múzeumban trófeák, vadászfegyverek, dokumentumok és fényképek gazdag gyűjteménye található, amelyek nagyrészt helyi vadászok magángyűjteményéből származnak. A legnagyobb, mintegy 100 000 euró értékű, trófeákból álló adományt Sárkány Árpád, egy sepsiszentgyörgyi vadászturisztikai vállalkozás tulajdonosa adta.

A kiállítási tárgyak között van Románia legnagyobb, 2011-ben elejtett szarvastrófeája, egy Nicolae Ceaușescu által Kovászna megyében elejtett medve, egy 1971-ben a budapesti világkiállításon közszemlére tett aranyérmes hiúz trófea, valamint egy több mint négy méter hosszú nílusi krokodil. A múzeumban egy interaktív terület is található, ahol a látogatók lézerpuskával „vadászhatnak”.

Az állandó kiállítás a Kárpátok és Afrika faj- és vadgazdagságát mutatja be, a vadászati kultúrát népszerűsíti, emléket állít a székelyföldi vadászoknak. A múzeumban van vadászszoba, medvebarlang, állatsimogató és egy szoba, amelyben virtuálisan, lézeres puskával lehet vadászni.

A sepsiszentgyörgyi vadászati múzeumot online a www.vadon.ro honlapon lehet látogatni.