A Kovászna megyei bíróság alapfokon felmentette a gyilkosság vádja alól azt a háromszéki férfit, aki megölt egy udvarára berontó személyt, akivel korábban is konfliktusban álltak. A bíróság úgy ítélte meg, hogy a gyilkossággal vádolt férfi önvédelemből cselekedett. Az ítélet nem jogerős, számol be az esetről az Adevărul napilap.

A vádlottat, Sz. Zs-t gyilkosság vádjával állították bíróság elé, mert 2022 májusában, fejszével megölte azt a férfit, akivel vitába keveredett amikor az bement az udvarára. A vádirat szerint Sz. Zs. és egy tanú éppen fát vágott az előbbi udvarán, amikor egy helybéli – akivel régóta vitája volt – egy másik személy kíséretében egy bottal és egy gumiabronccsal felfegyverkezve, fenyegetően belépett az udvarára. Ekkor a házigazda a kezében lévő fejszével leütötte az udvarára belépő férfit, aki belehalt a sérülésébe.

Gyilkossági helyszín | Illusztrációk: Pexels

A vádirat rámutat, hogy a gyilkossággal vádolt férfi és az áldozat között már korábban is létezett konfliktus, amelyet az okozott, hogy Sz. Zs. betörte az áldozat ablakát. Az esetet követően Sz. Zs-t a későbbi áldozat és annak fia megverték, mentőhelikopterrel vitték kórházba és több hónapig lábadozott. A bíró arra is rámutatott, hogy amikor az áldozat berontott a vádlott udvarára azt kiáltotta: „kopasz, betörted az ablakomat”, ezzel utalt arra, hogy a kettejük közötti korábbi konfliktussal miatt érkezett.

A bíróság alapfokú felmentő ítéletében azt is mérlegelte, hogy a gyilkosság előtt 10 nappal Sz. Zs-t halálosan megfenyegette az udvarára betörő férfi. “Találkozzunk, és majd én elintézlek”, hangzott állítólag az áldozat fenyegetése, ami miatt a vádlott az 112-es hívószámon kért segítséget. Mindezeket figyelembe véve, a Kovászna megyei bíróság úgy ítélte meg, hogy a gyilkossággal vádolt férfi önvédelemből cselekedett.

A bíróság megállapítja azt is, hogy meg kell vizsgálni, hogy a vádlott védekezése arányban állt-e az őt ért támadás súlyosságával. A felmentő ítéletben megjegyzik, hogy az eljárás alá vont férfi pszichiátriai zavarokkal küzd, és a támadás idején, nagy valószínűséggel megváltozott az ítélőképessége arra, hogy felmérje tettei következményeit.