Nagy mennyiségű üveghulladékot gyűjtött be a lakosságtól a sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat. Az idén három alkalommal is megszervezett üveghulladék gyűjtő akció sikeréhez nagyban hozzájárult, hogy a Tega Rt. minden 5 kilogramm leadott üvegért cserébe adott egy doboz sört vagy egy liter ásványvizet.

Az akciók úgy a köztisztasági vállalat mint a sepsiszentgyörgyi lakók szempontjából eredményesnek tekinthetőek, hiszen összesen 218.274 kilogramm üveghulladékot adtak le, cserébe pedig 35.010 dobos sört és 7992 liter ásványvizet kaptak. Az viszont kétséges, hogy jövőben tudják-e ezt folytatni, mivel a bevezetésre kerülő betétdíjas rendszer kiveszi a köztisztasági vállalat kezéből az üveggyűjtés lehetőségét, ugyanis ha a lakosság az üzleteknél elhelyezett gyűjtőpontokon adja majd le az italok csomagolóanyagait, 50 banit kap vissza értük.

Üveggyűjtés | Fotók: Tega

Máthé László a Tega köztisztasági vállalat igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt napokban szervezett, idei harmadik üveggyűjtő akció során 1032 sepsiszentgyörgyi összesen 72 997 kg üveget adott le a 6 gyűjtőpont valamelyikén. Felidézte, hogy az áprilisi üveggyűjtés keretében 89.711 kilogramm üveget adtak le, a júliusi, második akcióban pedig 55.566 kilogramm gyűlt össze. Az üveghulladékokat újrahasznosítás céljából értékesíti a köztisztasági vállalat, így ez a hatalmas mennyiségű üveg nem kerül a hulladéklerakóba.

A Tega regionális köztisztasági vállalat a sepsiszentgyörgyi akciók mellett a háromszéki, vidéki településeken szervezett lomtalanítások alkalmával is begyűjtötte az üveghulladékokat. Ezek által idén Kovászna megyében összesen 507.430 kilogramm üveghulladék gyűlt, szemben a tavaly begyűjtött 423.454 kilogrammal.