Sepsiszentgyörgyön az elmúlt 8-10 év alatt sikerült megoldani, hogy a pszichés betegek ne kerüljenek utcára és ne jelentsenek közbiztonsági fenyegetést. Ennek vetett véget, hogy az ellenőrző hatóságok bezárattak több szociális ellátó intézményt és a gondozottak egy része utcára került, hívta fel a figyelmet Antal Árpád polgármester.

Elmondása szerint 8 olyan pszichés betegről tudnak, akikről lemondtak hozzátartozóik ezért a polgármester van kinevezve gyámjuknak. Mivel Kovászna megyében nincs olyan ellátó intézmény, ahol el lehetne helyezni őket, hosszú időbe telt míg az érintetteket sikerült az ország valamely szakintézményében elhelyezni, ellátásukat az önkormányzat finanszírozta. Nemrég viszont arról kaptak értesítést, hogy egyes szociális ellátó központokat bezárták és értesítették a városházát, hogy van 48 órája elhozni a betegeket, mondta Antal Árpád.

A polgármester szerint van köztük olyan személy, aki korábban tűvel szurkodta a járókelőket a sepsiszentgyörgyi piacon vagy olyan, aki lakásában tűzet rakott a szoba közepébe, ezért közbiztonsági fenyegetést jelentett. Elmondása szerint a pszichés betegeket rövid időre be lehet utalni a pszichiátriára kezelésre de hosszú távon egy gondozásukra szakosodott intézményben kell elhelyezni őket.

Antal Árpád polgármester | fotó: Kocsis B János

Se a betegek, se az önkormányzat se a lakosság szempontjából nem jó az, hogy ismét megjelentek a város utcáin, fogalmazta meg Antal Árpád. Hozzátette ugyanakkor: az országban rendszerint átesnek a ló túlsó oldalára amikor egy évekig elhúzódó és elhanyagolt probléma megrázó módon felszínre kerül, és olyan intézkedéseket hoznak, amelyek még több kárt okoznak és ellehetetlenítik a dolgok normális működését.

Ez esetben a főváros mellett embertelen körülmények között működő szociális intézmények kapcsán elrendelt ellenőrzéseknek estek áldozatul a sepsiszentgyörgyi pszichés betegek. Országszerte több tucat ellátó központot zártak be, így súlyos mentális betegségben szenvedő vagy fogyatékkal élő betegeket más otthonokba vagy kórházakba irányították át, vagy a hozzátartozók vitték haza.

Ezek azonban csak ideiglenes megoldásnak bizonyultak mert az engedélyezett központok túlzsúfoltak, a kórházak pedig nem tarthatják a betegeket a végtelenségig beutalva. A szükséges szakorvosi kezelés és gondozás nélkül sokan az utcára kerültek. A sepsiszentgyörgyi városháza most keresi a megoldásokat, hogy ismét találjanak olyan helyet ahová befogadják az érintetteket.