A jelenleg kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) esetleges választási koalíciója természetellenes, az ideológiák összemosása nem lenne jó sem a szociáldemokratáknak, sem a liberálisoknak, sem a hazai demokráciának. Ha létrejön egy ilyen politikai konstrukció, az csak a szélsőséges AUR-nak kedvezne. Másrészt ha a két nagy párt együtt indulna a választásokon, akkor az RMDSZ elveszítheti azon megyéket, ahol a magyar közösség kisebbségben van, értékelt a Sláger Rádió érdeklődésére Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: a politikában is csak abból lehet főzni ami van és jelenleg nincs más lehetőség mint a PSD-PNL kormányzati koalíció. Egy jobboldali, tehát PNL és USR közti koalíciónak nem lenne kormánytöbbsége, márpedig el kellene kerülni azt szerencsétlen helyzetet, hogy a parlamentben ne legyen többsége a koalíciónak, mert akkor az AUR parlamenti támogatásával kellene kormányoznia.

Antal Árpád szerint jövőben is csak a PSD és a PNL kormánykoalíciót lehet összerakni mert remélhetőleg a román pártok közül senki nem gondolja komolyan, hogy valamilyen megállapodást kössön a szélsőséges és oroszbarát AUR-al. Annak népszerűsége jelenleg 20 százalékos és akár első helyen is végezhet a jövő évi Európa Parlamenti választásokon, így most az egyetlen kérdés, hogy jövőre össze lehet-e rakni egy olyan kormánykoalíciót amelynek megvan az 50 százalékos támogatottsága a parlamentben, hívta fel a figyelmet a sepsiszentgyörgyi elöljáró.

Nicolae Ciuca és Marcel Ciolacu | fotó: Digi24

Szerencsésebb lenne ha a PSD és PNL külön indul, majd koalíciót kötnek

Antal Árpád a Sláger Rádió érdeklődésére kifejtette: ha összefog a két nagy román párt, akkor az RMDSZ elveszítheti Maros, Bihar, Szatmár megyék-, és Szatmárnémeti vezetését, ahol a magyar közösség kisebbségben van. Felidézte, hogy ez történt 2012-ben a szociál-liberális szövetség, az USL megjelenésekor is. Azóta az RMDSZ-nek az egyfordulós választásoknak köszönhetően sikerült visszaszerezni ezeket a tisztségeket, amihez az is hozzájárult, hogy Marosvásárhelyen és Szatmáron is túllépték az etnikai választóvonalat, vagyis románok is szavaztak magyar jelöltekre.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint elfogadható és szerencsésebb lenne ha a PSD és a PNL identitásukat megtartva, külön indulnának a választásokon, majd utána együtt kormányoznának. Ha viszont a választások előtt létrehozzák a hajdani szociál-liberális szövetséghez (USL) hasonló politikai konstrukciót, azzal összezavarnák választóikat, és abból csak az AUR nyerne.