Sepsiszentgyörgyön jövő hónaptól újraindítják a „Bevezetés a sportba” nevű programot, amelynek célja, hogy a város összes tanintézményének nagycsoportos és elemi osztályos tanulói, a tanév idején heti egy alkalommal mozogjanak és ismerkedjenek valamely sporttal a Sepsi Arénában és a városi uszodában.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Királypingvinek Sportegyesület szervezésében megvalósuló mozgalom 2017-ben indult azzal a céllal, hogy kimozdítsa a gyerekeket az elektromos kütyük mellől, fejlessze koordinációs képességeiket, illetve becsatolja őket valamely sportklub tevékenységébe.

A mozgásprogramot a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal finanszírozza így a résztvevő nagycsoportos, előkészítős, elsős, másodikos, harmadikos és negyedikes kisdiákok számára ingyenesek a foglalkozások. A programban több sporttanár, kinetoterapeuta és asszisztens segíti a gyermekek egészséges életmódhoz és sporthoz való szoktatását a Királypingvinek Sportegyesület koordinálásával.

Bevezetés a sportba

A „Bevezetés a sportba” mozgalom keretében a gyermekek a legkülönbözőbb sportok alapjait ismerhetik meg, így kosárlabda, foci, kézilabda, atlétika, korcsolyázás foglalkozásokon vesznek részt, ezáltal kiválaszthatják majd azt a sportágat, amely számukra a leginkább tetszik. A program célja ugyanakkor nem az edzésekre való toborzás, hanem a sportra való nevelés alapjainak játékos módon való megismertetése a gyermekekkel, ahol mozgáskoordinációt, egyensúlyt, helyes testtartást tanulnak annak érdekében, hogy a mozgás hosszú távon is az életük részévé váljon.

Fontos, hogy a program nem helyettesíti a kötelező tornaórákat, hanem kiegészíti azokat. Mindennek hatása érezhető, hiszen Sepsiszentgyörgy különböző sportklubjainál csaknem megkétszereződött a sportolók létszáma és a kezdeményezők nem titkolt célja, hogy a város minden második gyermek sportoljon!

A szervezők biztosítják a gyermekek szállítását a tanintézményektől a Sepsi Arénáig, valamint az uszodáig és vissza. Ennek értelmében októbertől órarend szerinti állandó buszjárat indul az óvodáktól, iskoláktól, és egyszerre 2-3 csoportot tudnak szállítani, érkezéskor pedig a Királypingvinek Egyesület tagjai várják a kicsiket és a kísérőket.

Bevezetés a sportba
Bevezetés a sportba | Fotók: Vargyasi Levente

A sepsiszentgyörgyi gyermekek az idei tanévben is különböző felosztásban próbálhatják ki a sportágakat: a negyedikes diákok a városi uszodában tanulhatnak meg úszni, az óvodásoknak a Sepsi Arénában szerveznek sportfoglalkozásokat, majd a jégkorongozással ismerkedhetnek meg a fedett műjégpályán.

A „Bevezetés a sportba” program egyik koordinátora, Kernászt Huba korábban arra mutatott rá, hogy az elmúlt években sok gyerek részt vett ugyan a programban, de egy ideig a padon ültek, arra hivatkozva, hogy fel vannak mentve tornából, ám idővel szinte minden gyereket sikerült felállítani a padokról.