A kormány által tervezett, és a kulturális intézményeket negatívan érintő költségcsökkentő intézkedések miatt aggódva indítja 76. évadát a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház. „Damoklész kardja lebeg a színház felett, de folytatnunk kell a kijelölt utunkat”, indította az évadnyitó társulati ülést Pál Ferenczi Gyöngyi. A sepsiszentgyörgyi magyar társulat megbízott igazgatója szerint precedens nélküli, nehéz helyzetbe sodorja az ország kulturális intézményeit ha életbe lép a kormány költségcsökkentő terve.

„Az 50 főnél kevesebb létszámú intézmények azonnali halálát jelentené, a nagyobbak esetében – mint amilyen a Tamási Áron Színház is – a hosszan tartó agonizálás időszaka kezdődne el”, fogalmazta meg aggodalmát Pál Ferenczi Gyöngyi. A sepsiszentgyörgyi színházigazgató reményének adott hangot, hogy a kulturális intézmények memoranduma és országos szintű tiltakozáshulláma, mint amilyen a sepsiszentgyörgyi gyászruhás megmozdulás is volt, meg fogja akadályozni a kormány által tervezett intézkedést.

Az intézmények összevonása, a 15 százalékos leépítés, az el nem foglalt állások megszüntetése és a, hogy az önkormányzatok csak költségvetésük 7,5 százalékát költhetnék kultúrára, lehetetlen helyzetet idézne elő. Sepsiszentgyörgy önkormányzata jelenleg költségvetése 28,5 százalékát költi a kulturális intézményei fenntartására, valamint sport és szabadidős tevékenységekre, így lehetetlen ezekkel a kiadásokkal beleférni a 7,5 százalékba amire a kormány akarja rákényszeríteni a településeket.

Tamási Áron színház évadnyitó ülés | Fotók: Barabás Zsolt

Öt új előadással készülnek az új évadra

Pál Ferenczi Gyöngyi arról számolt be, hogy Bocsárdi László rendező irányításával zajlanak az Ivan Viripajev Iráni konferencia című darabjának próbái. Az új évadban, október elején ezt a produkciót mutatja be elsőként a Tamási Áron színház.

Október végén elkezdődik Kovács Dominik és Kovács Viktor – Jégtorta című darabjának próbafolyamata Szilvay Máté rendezésében. A kamaratermi előadás előkészítése majd több megszakítással zajlik a február elejére tervezett bemutatóig.

Ugyancsak október végén elkezdik John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse: Chicago című híres musical dalainak korrepetálását, ez az előadás lesz a sepsiszentgyörgyi magyar társulat idei szilveszteri produkciója Puskás Zoltán rendezésében.

A következő előadás Eugéne Labiche – A Lourcine utcai gyilkosság című darabjából készül Barabás Árpád irányításával, az évad utolsó produkcióját pedig Hegymegi Máté rendezi, aki több ízben dolgozott már a sepsiszentgyörgyi színház társulatával.

Reflex fesztivál a sepsiszentgyörgyi színházban | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Fotó: Kristó Gothárd Hunor

Felújítanak népszerű darabokat de elmaradhat a Reflex fesztivál

Pál Ferenczi Gyöngyi szerint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház szeptemberben részt vesz a székelyudvarhelyi dráMA kortárs színházi találkozón a Napraforgó című előadással, majd október közepén miniévadot tartanak itthon, mely során a Gyévuska, Oxigén, Napraforgó és Iráni konferencia előadásokat játssza a társulat, kiegészítve az M. Studio Mozgásszínház romeo@julia.com című előadásával, és egy, az Andrei Mureşanu Színház által ajánlott produkcióval.

Az Oxigén című előadást, Pálffy Tibor rendezését beválogatták az idei Országos Színházi Fesztiválra, melynek keretében október 21-én két alkalommal is bemutatják Bukarestben. Ezenkívül a csíkszeredai és marosvásárhelyi színházzal is előadáscseréket tervez a Tamási Áron Színház november és január folyamán.

Novemberben felújításra kerülnek a Tóték és a Hullámzó vőlegény című előadások, melyek iránt még mindig nagy az érdeklődés, de újra műsorra kerül a következő évadban A sárkány, a Kaisers TV Ungarn, az Amikor telihold ragyog a turkáló felett, a Kártyások és az Aritmia.doc előadás is. A Reflex 5 fesztivál őszre meghirdetett harmadik modulja viszont egyelőre kérdéses, technikai és anyagi okok miatt.