A Kovászna megyei rendőrség féléves jelentése szerint az év első hat hónapjában 19 súlyos közúti baleset történt Háromszéken, ami kilenccel kevesebb, mint tavaly. Ezekben 16 személy súlyosan megsérült, ami tízzel kevesebb, mint tavaly, viszont idén 8 személy halt meg közúti balesetben, ez viszont hárommal több, mint az elmúlt év ugyanezen időszakban.

A súlyos és halálos közúti balesetek legfőbb okai a gyorshajtás, a szabálytalanul közlekedő kerékpárosok, a szabálytalan előzés, az elsőbbség meg nem adása és a szembejövő forgalom figyelmen kívül hagyása volt, sorolta féléves mérlegében a háromszéki rendőrség.

Idén a Kovászna megyei rendőrség razziák által próbálta megelőzni a közúti baleseteket. Az első félévben ugyanis 714 ellenőrző akciót szerveztek és ezek során 9018 közlekedési bírságot szabtak ki, 1537-gyel többet, mint az előző év azonos időszakában. Emellett bevontak 930 hajtási engedélyt, azaz 62-vel többet mint tavaly ilyenkor és visszavontak 498 forgalmi engedélyt, ami 178-al több mint az elmúlt év első félévében volt.

A háromszéki rendőrség elemzése arra mutat rá, hogy a közúti infrastruktúra állapota és az útrendszeren elhelyezett biztonsági elemek jelentősen befolyásolják a közlekedés biztonságát. Emlékeztetnek, hogy a regionális és megyei közútkezelő társaságokkal való tanácskozásokon szorgalmazták, hogy betonkorlátokkal válasszák el a sávokat a Brassó és Kézdivásárhely közti 11-es országút forgalmas és balesetveszélyes szakaszain.

A 11-es országúton csúcsidőben akár napi harmincezer gépkocsi is áthalad rajta, hiszen ez az út biztosítja az egyik összeköttetést Erdély és Moldova között. A háromszéki rendőrség javasolja, hogy a járművek sebessége csökkentése érdekében a közútkezelő alkalmazzon olyan útburkolat festést, amitől rezeg az autó, illetve szereljenek több helyre újabb sebességkorlátozó táblákat.

A 11-es országút Dálnoki-tető szakaszán egyébként nemrég lépett életbe az 50-es sebességkorlátozás, ugyanis a többsávos, de kanyargós szakaszon számos baleset előfordult amikor gyorsan hajtók elgázolták a Dálnok község fele letérő járműveket.