Hiába a kormányfő és a prefektus határozott felkérése, hogy az ellenőrző szervek “ne essenek a másik végletbe”, és ne kezdjenek bírságolásba, mert az ellenőrzések fő célja az, hogy felmérjék és javítsák a körülményeket ezekben a központokban. Kovászna megyében a 19 központ vizsgálatakor 21 pénzbüntetést szabtak 94 ezer lej értékben és további 105 figyelmeztetést és határidőre teljesítendő intézkedést írtak elő. Az ellenőrző szervek arról viszont nem számolnak be, hogy az akciójuk által miként javítottak az ellátottak körülményein.

Az ellenőrzésben illetékes háromszéki hatóságok nem kommunikálnak

Mint arról beszámoltunk július 10 és 16-a között Kovászna megyében 19 idősotthont, fogyatékkal élők számára fenntartott bentlakásos és nappali központot ellenőrzött a Megyei Kifizetési és Szociális Ellenőrzési Ügynökség (AJPIS), az Egészségügyi Igazgatóság (DSP), a Munkaügyi Felügyelőség (ITM), a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (CJPC), az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA), a Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) és a Kovászna Megyei Rendőrség (IPJ) közös bizottsága.

Ráduly István prefektus | Fotó: Kocsis B János
Ráduly István prefektus | Fotó: Kocsis B János

Hétfőn délelőtt a Kovászna megyei prefektúrán gyűlt össze a hét ellenőrző hatóság, amely lebonyolította az egyhetes átfogó ellenőrző akciót. A Sláger Rádió kifejezett kérésének nem sikerült eleget tenni, hogy az elemző gyűlés után az illetékes hatóságok sajtótájékoztatón mutassák be következtetéseiket és adjanak lehetőséget feltenni kérdéseinket és szembesíteni az abszurd okok miatt kiszabott bírságokkal, amelyeknek semmi közük az ellátottak esetleges kizsákmányolásához.

Ráduly István telefonos érdeklődésünkre elmondta: a prefektúrának ebben az akcióban koordináló szerepe volt, nincs hatásköre felülbírálni az ellenőrző hatóságok tevékenységét. Hozzátette: már az akciót elindító megbeszélésen és azt követően is kifejezetten kérte az ellenőrző szervek vezetőit, hogy “ne essenek a másik végletbe”, és ne kezdjenek bírságolásba, mert az ellenőrzések fő célja az, hogy felmérjék és javítsák a körülményeket ezekben a központokban.

Fel sem merült, hogy be kellene zárni valamely intézményt

Kovászna megyei prefektúra hétfőn közleményt adott ki az ellenőrző akció kapcsán, amelyben Ráduly István prefektus azt a következtetést fogalmazta meg, hogy Kovászna megyében az idősek és fogyatékkal élők központjainak többsége jó körülmények között, a 21. századi normáknak megfelelően működik.

„Úgy gondolom, hogy Kovászna megyében, az idősek és fogyatékkal élők számára fenntartott központok többségében általában véve jó a helyzet, különösen az ország többi részéhez viszonyítva. Az ellenőrzések folyamán találtak néhány szabálytalanságot, de egyetlen esetben sem merült fel, hogy valamelyik központot be kellene zárni, fel kellene függeszteni a tevékenységét, vagy vissza kellene vonni a működési engedélyét”, összegzett Ráduly István.

Az esetleges kizsákmányolás feltárása helyett abszurd bírságok

A háromszéki ellenőrző hatóságok által feltárt szabálytalanságok általában technikai jellegűek voltak, nem veszélyeztették a kedvezményezettek egészségét vagy a szociális szolgáltatások minőségét, állapítja meg a prefektúra közleménye. Ebben viszont nem nevesítik a megbüntetett intézményeket és csak érintőlegesen sorolják a feltárt problémákat.

A háromszéki fogyasztóvédelem képviselője többek között azért bírságolta meg a sepsiszentgyörgyi idősotthont mert egy felújítás miatt bezárt, tehát lakatlan szobában a mosdó mennyezetén penésznyomot talált. Az nem világos, hogy ilyen esetben a központ vezetősége mit tehetett volna, azon túl, hogy bezárja a szobát és elkezdi a felújítását. A fogyasztóvédő büntetett mert a konyhán nem volt felírva a leves összetevői mellé, hogy annak mennyisége 250 ml. Az élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőre pedig büntetett mert a konyhában a kagylón a mosogatószeren kívül zsíroldó tisztítószert is talált, sorolta Klárik Mária. A sepsiszentgyörgyi idősotthon igazgatója megalázónak tartja a razziát, amellyel egyrészt megijesztették az időseket, másrészt volt olyan ellenőr, amely kifejezetten azzal a szándékkal érkezett, hogy büntessen.

Illusztráció: idősgondozás

Az érintettektől származó információink szerint a 19 háromszéki idősotthonból és fogyatékkal élők központjából 3 intézménynél nem találtak semmilyen szabálytalanságot és további 4-et írásbeli figyelmeztetésben részesítettek, illetve határidőre teljesítendő intézkedést írtak elő. A többi 12 központ összesen 21 pénzbírságot kapott 94 ezer lej értékben. Beszámolók szerint a büntetések zömét az élelmiszerbiztonsági igazgatóság, a közegészségügyi igazgatóság és a fogyasztóvédelem szabta ki.

A háromszéki prefektúra közleményében felsorol néhányat az észlelt problémákból. Ezek között olyanokat találni, hogy a kagyló mellett tárolták a mosószert, illetve leesett a címke a hűtőben tárolt húskészítményről, büntettek még mert a hűtőkamrában nem volt hőmérő, lejártak a higiéniai alaptanfolyamok elvégzéséről szóló igazolások vagy mert textil törülközőket használtak a mosdókban.