Kovászna megyében két idősotthont büntettek egyenként tízezer lejre, a főváros környéki idősotthonokban kizsákmányolt személyek ügyében elrendelt országos szintű ellenőrző akciók keretében. Ráduly István prefektus szerint csak kisebb szabálytalanságokat találtak az ellenőrök, de az eddig ellenőrzött bentlakásos otthonok megfelelő körülményeket biztosítanak az idősek ellátásához.

A sepsiszentgyörgyi Zathureczky Berta és a kézdivásárhelyi Zenobia idősotthonokat felkereső, több hatóság szakembereiből álló ellenőrző bizottság azért szabott ki egyenként tízezer lejes büntetést mert hiányzott a fagyasztóládákból a hőmérő, vagy mert nem szabad a mosogatószereket a mosogató közelében tartani, nehogy valaki véletlenül a főzéshez használja.

Kovászna megyében ezen a héten 5 idősotthont és 14 fogyatékkal élőket gondozó központot ellenőriznek a hatóságok. Eddig hét intézményt kerestek fel Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Hídvégen, Baróton, Lemhényben és Kézdiszentléleken. A sepsiszentgyörgyit és kézdivásárhelyit megbüntették kisebb vétségekért, míg a baróti központ figyelmeztetést kapott mert a fagyasztóban tárolt két csomag húskészítményről lehullott a címke, amit megtaláltak a hűtőben de nem tudták melyik termékhez kell rendelni, ezért a készítményeket elkobozták. A többi központnál mindent rendben találtak.

Illusztráció: idősgondozás

Ráduly István prefektus szerint érdeklődésére az ellenőrzésekben részt vevő intézmények minden képviselője azt mondta, hogy optimálisak a feltételek, és a háromszéki központokban gondozott személyekkel nincs semmi probléma, a szabálytalanságok nem súlyosak.

A kialakult helyzetet kezelni kell, de nem úgy, hogy kivágjuk az ablakon azt is ami jól működik, fogalmazta meg az ellenőrző akciók kapcsán Makkai Péter. Az egykori szociális-ügyi államtitkár arra kíváncsi, hogy megkérdezi-e valaki az idősektől, hogy jól érzik az adott otthonban magukat vagy sem?

Az érintett intézmények részéről jelezték, hogy az ellenőrző hatóságok abszurd dolgokért büntettek. Véleménye szerint a hatóságok most bizonyítani szeretnének és a büntetésekre hajtanak, ami nem az idősek megfelelő ellátásáról szól. Ez így nincs rendben, rendszerszintű változásra lenne szükség, összegzett Makkai Péter.