Hiánypótló sporteszköz adományt kapott hat székelyföldi sportklub a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől (MKOSZ). Az adomány célja egyrészt, hogy megfelelő eszközök birtokában készülhessenek a székelyföldi kosárlabdázó fiatalok, másrészt hogy szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat a magyarországi és erdélyi kosárlabdázó közösségek közt. A sporteszköz támogatást a következő években is folytatják, ígérte Bodnár Péter a MKOSZ főtitkára.

A négymillió forint (11 ezer euró) értékű sporteszközöket a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálásával szállították Sepsiszentgyörgyre és adták át a helyi sportklubok képviselőinek, számolt be a Sepsi Arénában szervezett eseményen Fűrész Diána. A magyar külügyminisztérium főtanácsadójaként, nemzetközi sportdiplomáciai feladatokat ellátó egykori hivatásos kosárlabdázó felidézte, hogy 1993-ban kezdett kosárlabdázni és nagy öröm volt számára, amikor 14 évesen, a felnőtt csapatba kerülésekor először kapott olyan szerelést amit nem a szülők vásároltak meg.

Fűrész Diána és Bodnár Péter | Fotók: Kovács Zsolt

„Remélem több száz székelyföldi magyar gyereknek jelentenek örömet a sporteszközök”, fogalmazta meg Fűrész Diána, aki szerint az adomány akció célja, hogy összekovácsolódjanak a magyar közösségek és közelebb kerüljenek egymáshoz a magyarországi és erdélyi sportolók.

Bodnár Péter a magyar kosárlabda szövetség főtitkára is felidézte, hogy volt idő amikor a magyar kosárlabda válogatott csapatra is krétával rajzolták fel a számokat, ám azokhoz az időkhöz képest most kiváló körülményekben részesülnek az utánpótlás sportolók. Mindenhez ami a magyar gyerekek kosárlabdázásával kapcsolatos, a magyar kosárlabda szövetségnek felelőssége van ezért a következő években is folytatni szeretnék a határon túli sportklubot eszköztámogatását, mondta Bodnár Péter.

A főtitkár szerint az érintett sportszervezetek kérelme alapján és a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai felügyelete mellett állították össze az adományt, amit a Gyergyószentmiklósi Iskolás Sportklub, a Sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub, a Kézdivásárhelyi Sportegyesület, a Székelykeresztúri Egyesülés Sportklub, a székelyudvarhelyi Vendor Sportklub és Csíkszeredai VSK kapott. A sporteszköz adomány tartalmaz számos kosárlabdát, edzéshez használatos gumiszalagokat, ugróköteleket, medicin- és szivacslabdákat, step padokat, palánkokat, rugósgyűrűket hálóval, jelölőmezeket, bójákat, sorolta a Sláger Rádió érdeklődésére Bodnár Péter.

A kedvezményezett székelyföldi sportklubok nevében Nemes Áron a Sepsiszentgyörgyi Iskolás Sportklub igazgatója köszönte az adományt, ami elmondása szerint javítja a kosárlabdázó fiatalok minőségi felkészülését, illetve kiemelte a Soproni Darazsak Sportakadémia által az elmúlt évben nyújtott szakmai támogatást. Farkas Alpár a Kézdivásárhelyi Sportegyesület képviselője is hiánypótlónak nevezte a sporteszközöket, hiszen elmondása szerint 2006 óta nem kaptak anyagi támogatást eszközvásárlásra.

A szakmai segítséget nyújtó Soproni Darazsak Sportakadémia ügyvezetője, Molnár Balázs felidézte, hogy egy évvel ezelőtt indult a kapcsolat a székelyföldi sportklubokkal, amikor egy edzői továbbképzőn vettek részt. A soproni akadémia szakemberei az elmúlt évben negyedévenként konzultáltak a székelyföldi klubokkal, sportszakemberek és játékosok látogattak az akadémiára és a soproni szakemberek is többször voltak Székelyföldön állapotfelmérő látogatáson.

Molnár Balázs meggyőződését fejezte ki, hogy az együttműködésnek a következő években is folytatódnia kell és ez a magyarországi és határon túli kosárlabda közösséget erősítő program tud lenni. Köszönte a magyar külgazdasági és külügyminisztériumnak és a magyar kosárlabdázók szövetségének, hogy felkarolták és támogatták az alulról jövő kezdeményezést.