Egy modern kori rabszolgasorsban tartott, kiskorú fiút szabadítottak ki egy zágoni állattartó farmról a Kovászna megyei szervezett bűnözés elleni ügyosztály (DIICOT) ügyészei és a rendőrség.

A nyomozás során kiderült, hogy 2022 októberében egy 35 éves Brassó megyei férfi pénzért cserében eladta 13 éves fiát egy 32 éves zágoni férfinek. Mint kiderült a kiskorút kizsákmányolták és az őt megvásárló férfi zágoni gazdaságában állatgondozóként dolgozott idén júniusig, amikor az ügyészek és rendőrök kiemelték a farmról és egy fiatalkorúak számára fenntartott intézetben helyezték el.

A szervezett bűnözés elleni ügyosztály szerdai tájékoztatása szerint az alapvető gondoskodás és oktatás hiánya miatt a kiskorú fiú nem sajátította el a korának megfelelő ismereteket, nem tud írni és olvasni, illetve nem ismerte a pénz fogalmát és szerepét sem.

A kiskorú fogva tartása és kizsákmányolása ügyében végzett nyomozás során házkutatást tartottak a háromszéki Zágon községben és két elfogatóparancsot is végrehajtottak. A két férfit gyermekkereskedelem és gyermekbántalmazás gyanújával őrizetbe vették és a törvényszék elrendelte az egyikük 30 napos előzetes letartóztatásukat.