A természet védelmének fontosságáról beszélt a Föld Napja alkalmából keddi sajtótájékoztatóján Ráduly István, Kovászna megyei prefektus. Elrettentő példának a prefektúra koordinálásával tavaly létrehozott Tiszta Romániáért munkacsoport jelentését hozta fel.

Az akcióhoz az erdészeti és a vízügyi igazgatóságon kívül 18 háromszéki önkormányzat is csatlakozott. Egy hónap alatt ezek a hivatalok és intézmények 342 saját alkalmazottja és a hozzájuk csatlakozott 1029 önkéntes 57,6 tonna szemetet gyűjtött össze. A tavalyi számokat a nagyságrendjük miatt említette a kormánybiztos.

„Felfoghatatlannak tűnik, hogy a néhány kilométeres Ajta-patak medréből, a polgármesteri hivatal nyolc alkalmazottja, három önkéntessel össze kellett gyűjtsön csaknem öt tonna szemetet és két és fél mázsa műanyagpalackot, de Szitabodza környékén, a 10-es országút parkolóiból is begyűlt 1250 kilogramm háztartási szemét”, érzékeltette a helyzetet a prefektus. Hozzátette: a Sepsibükszád és a Szent Anna tó közötti, mintegy 20 kilométeres szakaszon nyolc tonna hulladékot szedtek össze.

Ráduly István prefektus

Ráduly István szerint a legnagyobb probléma az, hogy „holnap kezdhetjük elölről az egészet”. Mint mondta: nehéz helyzetben vannak az önkormányzatok mert egyes polgárok, „érthetetlen okból”, időt és energiát fordítanak arra, hogy szekérrel kihordják a szemetet a patak partjára, miközben a Tega köztisztasági vállalat, amelynek szolgáltatásaiért mindenképpen fizetni kell, a kapu elől elvinné azt. Negatív példaként Előpatakot említette, ahol az önkormányzat tehetetlen az állandóan törvénytelenül szemetelő lakókkal szemben.

Arról is beszélt: azzal, hogy egy órára lekapcsoljuk a világítást, ahogy a Föld órája alkalmával tesszük, vagy ültetünk néhány fát a Föld napján, aligha mentjük meg a Földet. Ugyanakkor ez egy szimbolikus lépés, ami arra figyelmeztet, hogy a Föld napja nem csak április 22-e, hanem minden nap a Föld napja kellene legyen, ha élhető életteret akarunk gyerekeinkre hagyni – fejtette ki Ráduly István.