Magyar Polgári Erő (MPE) néven új, erdélyi magyar pártot jegyeztek be a Bukaresti Törvényszéken azok, akik kiábrándultak az RMDSZ ellenzékeként létrejött Erdélyi Magyar Szövetségből (EMSZ). A harmadik magyar politikai szervezet, a Magyar Polgári Erő alapítói Kulcsár-Terza Józsefet bízták meg az ügyvivő elnöki feladatok ellátásával, aki felhatalmazást kapott arra, hogy az új párt első Országos Tanácsáig ügyvivő elnökséget állítson fel, és a szervezet képviseletében tárgyalásokat folytasson a politikai élet többi szereplőivel.

A Sláger Rádiónak küldött közleményben azt írják: a Magyar Polgári Erő alapítását olyan aktív közéleti szereplők kezdeményezték, akik „az eddig kialakult politikai struktúrákat nem tekintik megfelelőnek tevékenységükhöz”. Az új párt a Magyar Polgári Párt (MPP) szellemi jogutódja kíván lenni, amely mint ismert az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) egyesült és már Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) néven működnek.

Kulcsár-Terza József a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke
Kulcsár-Terza József a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke

A Magyar Polgári Erő nevű új párt „figyelembe veszi az Európában zajló eseményeket, a magyar kormány nemzetpolitikai törekvéseit és a magukra hagyott vagy kirekesztett nemzeti gondolkodású polgárok igényét” – írják bemutatkozó közleményükben. Emlékeztettek arra, hogy a 2016-os választások alkalmával az MPP „alkalmazta a verseny és az együttműködés helyes arányát”, és akkor a helyhatósági választásokon tizenöt jelöltje nyert polgármesteri mandátumot, illetve a parlamenti választásokon a párt két jelöltje (Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt) jutott képviselői mandátumhoz. Ők az RMDSZ-szel kötött együttműködésnek köszönhetően, az RMDSZ listáiról jutottak be a bukaresti törvényhozásba.

Az ellenzék-, és az ellenzék ellenzékének elnöke is az RMDSZ-ben politizál

Ezt követően a sepsiszentgyörgyi Kulcsár-Terza József a 2020-as parlamenti választásokon ismét befutó helyet kapott az RMDSZ listáján, akárcsak a nemrég az EMSZ elnökévé választott Zakariás Zoltán is, így jelenleg egyaránt az RMDSZ színeiben tevékenykedik parlamenti képviselőként a szövetség tulajdonképpeni ellenzékének tekinthető EMSZ elnöke, Zakariás Zoltán, és az ellenzék ellenzékének, az MPE ügyvivő elnöke, Kulcsár-Terza József is.

Mint ismert Kulcsár-Terza József 2019 decemberében az MPP-n belüli nézeteltérések eredményeként a pártból kizárt, vagy a párton belül perifériára szorult politikusokkal együtt megalapította az Erdélyi Polgári Mozgalmat. Ezt követően kiegyezett az MPP vezetőivel és biztosítékot kapott arra, hogy újból képviselőjelölt lehet, ezért elhatárolódott az általa alapított mozgalomtól. Most pedig egy új pártot alapított Magyar Polgári Erő néven, ahová azokat várja, akik kiszorultak az MPP és EMNP fúziójából létrejött EMSZ-ből.

Az egységesítés folyamata nem megerősödést hozott, hanem a lemorzsolódások és a kizárások miatt egyre gyengülő pártok fúziója által létrehozott szövetség sokunk bizalmát elvesztette” – olvasható az MPE közleményében, amely szerint az új párt célja a magyar érdekérvényesítés és az autonómia képviselete mellett a magyarok közötti békesség megerősítése. A 2024-es választásokra készülve „nem ellenfélnek, hanem néhol versenytársként, máshol partnerként tekintünk a két magyar politikai szövetségre”, írják a közleményben.

A Magyar Polgári Erő (MPE) közleménye nem nevezi meg kik az alapítók. A bukaresti törvényszék honlapján megtalálható adatok szerint az új pártot Szatmárnémetiben jegyezték be, jele egy stilizált láng és alapítói Mezei Vasile-Gheorghe, Kurtuly István és Incze Lajos-András.