Április 12-én, szerdán ünnepli alapításának 36. évfordulóját a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu színház, amely ez alkalommal egyedi, előadásokhoz kötődő színpadi tárgyakkal ajándékozza meg nézőit.

A 36 éves színháznak a kezdeti évtizedekben, saját előadóterem hiányában is sikerült fennmaradnia. Ma már virágzó színháznak tekinthető, köszönhetően annak, hogy néhány éve már saját “otthona” van a Művész Mozi épületében, ahol hazai és külföldi produkcióknak ad otthont, másrészt Anna Maria Popa színházigazgató lendületes tevékenységének, akinek sikerült felhelyeznie a román színházi társulatot nem csak a sepsiszentgyörgyi, hanem az országos színházi élet térképére.

Színházi ajándéktárgyak | Fotók: Andrei Mureșanu színház
Színházi ajándéktárgyak | Fotók: Andrei Mureșanu színház

Születésnapján a színház ajándékozza meg közönségét

Eredeti módon ünnepli születésnapját az Andrei Mureșanu színház, amely egyedi ajándékokat sorsol ki a hűséges közönségének. Mindazok, akik az elkövetkező időszakban megtekintik a román társulat valamely előadását, olyan kellékeket kaphatnak ajándékba, amelyek a színház legelismertebb előadásainak színpadi tárgyai voltak. Az Andrei Mureșanu színház arra kéri közönségét, hogy a belépőjegyeikre írják rá nevüket és telefonszámukat és április 30-i sorsoláson megnyerhetik a 12 színházi tárgy valamelyikét.

“Örömmel ünnepeljük színházunk 36 éves folyamatos működését, és ezt az örömöt szeretnénk megosztani hűséges közönségünkkel. Különleges, a számunkra és közönségünk számára fontos előadásaink jelentőségét jelképező ajándékokkal szeretnénk kifejezni hálánkat az évek során tanúsított hűségükért és támogatásukért” – fogalmazta meg Anna Maria Popa, a színház igazgatója.

A színház előcsarnokában kiállították az „ajándék tárgyakat”

A sepsiszentgyörgyi román társulat arról tájékoztatott, hogy 12 tárgyat választott ki az archívumából és ezeket április folyamán kiállítják az Andrei Mureșanu színház előcsarnokában, majd ajándékként átadják szerencsés nézőiknek.

Köztük van az 1990-es években színre vitt “Requiem” című előadásában használt női mellszobor, amely fluoreszkáló, sötétben világító festékkel van befestve. Kisorsolják továbbá a La Poncia ládáját az Algák című előadásból, amit Radu Afrim még a sepsiszentgyörgyi színház alkalmazottjaként rendezett. Ugyancsak hozzá köthetőek a „csipkés füzetecskék”, amelyekbe Radu Afrim jegyzeteit írta az Algák rendezése közben.

Kiállítanak, majd kisorsolnak még egy szamovárt, ami Csehov “Három nővér” című alkotásában használtak. A Radu Afrim által rendezett darab az Andrei Mureșanu színház egyik legtöbb díjat kapott előadása.  Egy másik színházi kellék a korcsolya, amit Laura Sintija Cerniauskaite “Lucia korcsolyázik” című előadásában használtak.

Kiválogattak továbbá egy serleget, a “William Shakespeare összes művei dióhéjban” című előadásból, amely a nyugat-európai színházhoz képest elavultnak tartott román színház modernizációjának manifesztumaként indított darab volt. Kiállítanak és kisorsolnak egy „kis házat”, amely Sofia Freden “De mână” című darabjából származik és amit jelképesen felgyújtottak az előadás alatt.

A nézőknek szánt ajándéktárgyak között van még egy fém orvosi táska a Ken Kesey “Száll a kakukk fészkére” című művéből, illetve egy wok Roland Schimmelpfenning “Az aranysárkány” című művéből. Emellett Radu Afrim rendező védjegyeként használt bagoly maszkot is kisorsolják, amit a “Lucia korcsolyázik”, “Három repedés”, “Először megszületsz” című előadásokban használtak.

Kiállítanak és kisorsolnak még egy páva festményt az “Emberekről és krumpliról” című előadásból, Radu Afrim rendezésében, illetve egy tőrt Shakespeare III. Richárd című darabjából. A kiállításon látható lesz még egy művégtag is, amelyet Sebastian Marina színész használt az Eugen Gyemant rendezte III. Richárd című előadásban, de ez nem szerepel a jubileumi tombolán felajánlott tárgyak között.