Ha szelektív hulladék közé kerül az önvédelemhez vagy medveriasztáshoz használt bors- és paprikaspray vagy vegyszerek az veszélyezteti a lécfalvi hulladéklerakóban dolgozók egészségét, hívta fel a figyelmet Ambrus József.

A Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (Adi Simd) igazgatója nyomatékosan kéri a háromszékieket, hogy veszélyes hulladékot akkor se dobjanak a szelektív hulladékba, ha az fém- vagy műanyag-dobozban van, mert azokat amúgy sem lehet újrahasznosítani.

Ambrus József a Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (AdiSIMD) ügyvezető igazgatója

A háromszéki szakember szerint a lakók által zsákokba összegyűjtött szelektív hulladékot a lécfalvi lerakónál egy zsáktépő-géppel bontják szét, ami óriási erővel hat a hulladékra. Előfordult, hogy gép hatására az önvédelemhez és medveriasztáshoz használatos bors- és paprikaspray azonnal a levegőbe került és a telephely munkatársai belélegezték és megbetegedtek tőle.

Hasonlóan veszélyesek az erős növényvédő vegyszerek, ha a hulladékkezeléskor a levegőbe kerülnek, hívta fel a lakosság figyelmét Ambrus József. Hozzátette: minden hulladék emberi kézen megy át a lécfalvi válogatóban, így a háztartási hulladék közé bekerülve is bajt okozhatnak ezek a veszélyes anyagok, ezért az oda történő dobását sem ajánlják, mert a szabadban is károsak az emberre és a környezetre nézve.

Zsáktépő gép a lécfalvi lerakóban | Fotó: AdiSimd
Zsáktépő gép a lécfalvi lerakóban | Fotó: AdiSimd

A szakember szerint úgy a növényvédő vegyszerek mint az önvédelmi gázspray-jek a veszélyeshulladék-kategóriába esnek, mint például a gyógyszerek. Ezeket a törvény értelmében a kereskedőnek kell kötelezően visszavennie, tehát ott kell leadni a kiürült gázsprayet vagy üres vegyszeres dobozt, ahol azt megvásárolták!