Sepsiszentgyörgy hagyományosan többnapos rendezvénysorozattal emlékezik az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra. Idén Varga Judit magyarországi igazságügyi miniszter tolmácsolja az anyaország üzenetét.

Március 15-én, szerdán délelőtt 11 és 15.30 között a sepsiszentgyörgyi, kilyéni és szotyori emlékművek koszorúzásával emlékeznek a forradalomra és szabadságharcra. A nemzeti ünnep délutánján 16 órától Sepsiszentgyörgy főterén ünnepi felvonulásra és megemlékezésekre kerül sor.

Felvonulnak a hagyományőrző huszárok, beszédet mond Antal Árpád polgármester és Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere. Az ünneplő közösséget Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus–Lutheránus Egyház püspöke áldja meg.

Március 15-i díszek Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Kristó Gothárd Hunor
Fotók: Kristó Gothárd Hunor

A főtéri színpadon a Mikes Kelemen Elméleti Líceum, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Református Kollégium, a Székely Mikó Kollégium diákjai, valamint a rétyi Kováts András Ifjúsági Koncertfúvószenekar, az Egyesített Kórus és a Kincskeresők Néptáncegyüttes lépnek fel.

Szerda este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Classical Singers Symphonic lép fel a Tamási Áron Színház nagytermében, csütörtök este pedig ugyancsak a színházban, a frissen megalakult Székelyföldi Nagyprodukció Társulat „Rabok legyünk, vagy szabadok” című koncertjét hallgathatja a közönség.

A sepsiszentgyörgyi ünnepség teljes programja itt olvasható.

Forgalomkorlátozásokra kell számítani a március 15-i megemlékezések idején. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepi felvonulások miatt március 15-én, szerdán forgalomkorlátozásra kerül sor a következő útszakaszokon: 14:00 órától lezárják a Román Hadsereg utcát a Szabadság tér irányában majd 14:30 órától lezárják a Stadion utcát a szabadság tér irányában. Továbbá szerdán 15:30 és 18:00 óra között lezárják a forgalmat a Szabadság utcában és a Gróf Mikó Imre utcában, a közterületi parkolókat kedd este 19:00 órától már nem lehet használni.

Barót

Erdővidéken március 15-én 11 órától Köpecen, 12.30-tól Baróton és 14-től a véceri keresztútnál lesznek megemlékezések, majd ezt követően 19 órától a baróti művelődési ház nagytermében a Bujka énekegyüttes ünnepi előadására kerül sor. A szervezők arra kérik az ünnepségeken részt venni szándékozó lakosságot, ha tehetik, népviseletben jelenjenek meg, illetve vigyenek magukkal településtáblákat, székely- és magyar zászlókat.

Kézdivásárhely

„Föltámadott a tenger, a népek tengere” – Kézdivásárhely önkormányzata ezzel a Petőfi-vers részlettel szervezi idén a március 15-i eseménysorozatot. Az oktatási intézmények mellett az Incze László Céhtörténeti Múzeum és a Vigadó Művelődési Ház is egy-egy programmal csatlakozik, felvonulnak a környező falvak képviselői, valamint a lovas- és hagyományőrző csapatok. A kézdivásárhelyi ünnepi műsornak Cseke Attila fejlesztési miniszter, valamint Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár lesz a díszvendége.

Közreműködik az Ego Sum zenekar, Dimény Kata a Református Kollégium diákja, a Tanulók Klubja fúvószenekara, valamint Mihály János színészhallgató. Szerda este 6 órakor a Vigadóban bemutatják a Te szent magyar hazám! című előadást.

Kovászna

Kovásznán március 15-én a lovas felvonulást követően 15 órakor a városközpontban rendeznek ünnepi megemlékezést, melyen többek között Könczei Csaba parlamenti képviselő és Gyerő József polgármester beszédét hallhatják a résztvevők, majd 19 órától a Városi Művelődési Központban tartanak gálaestet.