Egy olasz-francia játékfilm forgatására kerül sor március-április során az oltszemi Mikó kastélyban. A 19. századi műemlék épület tulajdonosa, a háromszéki önkormányzat cserébe azt kérte a filmesektől, hogy készítsenek egy 10-12 perces imázsfilmet az átalakítása után Székely Lovas Múzeumnak otthont adó oltszemi kastélyról, illetve készítsék el a leendő múzeum belsőépítészeti tervét is.

A játékfilm producerei bejelentése szerint március 16. és április 25. között forgatják az oltszemi Mikó kastélyban az Edoardo Winspeare által rendezett Didi című film néhány jelenetét, amely egy 70 éves erdélyi arisztokrata családba született asszony történetét meséli el, aki szülőföldjére visszatérve összebarátkozik egy parasztsorból származó gondozónővel.

Edoardo Winspeare rendező | Fotó: repubblica.it
Edoardo Winspeare rendező | Fotó: repubblica.it

A háromszéki önkormányzat csütörtöki ülésén dönt arról, hogy kiadja a filmeseknek az oltszemi kastélyt. Megítélésük szerint ennek egyaránt van kulturális, turisztikai és gazdasági hozadéka hiszen a filmesek foglalkoztatnak háromszéki színészeket, statisztákat, de szolgáltatóknak és adminisztratív személyzetnek is munkát biztosítanak, továbbá készítenek egy látványos videót a Mikó kastélyról, ami promóciós anyagként lesz használható és elkészítik a jövendőbeli Székely Lovas Múzeum belsőépítészeti tervét is.

Székelyföldi színészek és statiszták is játszanak a filmben

A játékfilm rendezője, Edoardo Carlo Winspeare Guicciardi olasz színész, forgatókönyvíró és filmrendező nemrégiben a sepsiszentgyörgyi olasz filmnapok keretében tartott közönségtalálkozón is beszélt tervéről. Elmondta, hogy 4 évvel ezelőtt járt először Erdélyben és annyira lenyűgözte a táj szépsége, hogy elhatározta, a következő filmjét itt forgatja.

A Didi című film főszereplője Dominique Sanda, francia színésznő, egykori divatmodell, aki egy grófnőt alakít. A rendező elmondta, hogy a cselekményt a saját, magyar származású édesanyja és egy parasztsorból származó gondozónő kapcsolata ihlette, amely azért izgalmas, mert két teljesen különböző nyelvi, vallási, szociális és kulturális közegből származnak. A rendező szerint több magyar és székelyföldi színész is részt vesz a filmben, de statisztákat is keresnek. Ehhez a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézetnél lehet jelentkezni.

Falfestmény az oltszemi kastélyban | Fotó: Vargyasi Levente
Falfestmény az oltszemi kastélyban | Fotó: Vargyasi Levente

Felújítják és átalakítják az oltszemi kastélyt

Mint arról beszámoltunk a háromszéki önkormányzat és a társtulajdonos bodoki önkormányzat az oltszemi Mikó kastély felújítását és átalakítását tervezi az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) származó forrásokból. Az A-kategóriás műemlék épület az erdélyi kúriák útjának egyik állomása lesz a felújítást követően. Tervek szerint Székely Lovas Múzeumot, konferenciatermet és a vendégeknek szálláshelyet hoznak ott létre és az ingatlant visszacsatolják a turisztikai körforgásba.

Az empire stílusú Mikó-kastély az 1820-as években épült, a központi tengelyében lévő palotaterem két oldalán női és férfi lakosztályok sorakoznak. A reprezentatív nagyterem falképei a társasági élet egyes jeleneteit ábrázolják, a napóleoni háború jeleneteit idéző képek a férfi lakosztályt dekorálják, míg a női lakosztályban egy európai utazás emlékképeit örökítették meg. Ezek egyedi értéket képviselnek Erdélyben, nemcsak tematikájukban, hanem sorozatjellegükben is.