Kovászna megye teljes területének 17 százalékát sikerült az elmúlt években telekkönyvezni az országos program keretében és még mintegy 40 százalékon zajlanak az állam által támogatott, a lakosság számára ingyenes kataszteri munkálatok, számolt be Felician Ursache. A háromszéki Kataszteri Hivatal (OCPI) igazgatója felidézte, hogy 2016-ban indult az ingyenes kataszteri felmérési és telekkönyvezési program és a megye 45 közigazgatási egységből 32-ben zajlanak munkálatok ám eddig mindössze Rétyen sikerült lezárni a folyamatot. Becslése szerint még legalább öt év kell, hogy befejeződjön Kovászna megye katasztere.

Felician Ursache a Kovászna megyei Kataszteri Hivatal igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt
Felician Ursache a Kovászna megyei Kataszteri Hivatal igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

Kovászna megye teljes területe 370 709 hektár és ebből eddig 64.420 hektár kataszteri felmérése és telekkönyvezése készült el, sorolta a szakember. Hozzátette: további 145.410 hektáron, tehát megye összterületének 40 százalékán zajlanak a földmérések és a kataszteri térképek készítése, illetve Háromszék területének 26 százaléka e tekintetben érintetlen. Felician Ursache szerint a munka nagyja ebben az időszakban zajlik és év végére, jövő év elejére kellene elkészüljenek.

Mindeddig egyetlen közigazgatási egységben, Rétyen fejeződött be az ingyenes telekkönyvezés, de egy-két hónapon belül lezárhatják a folyamatot Csernátonban, Dálnokon, Málnáson, Ozsdolán és Szentkatolnán is, majd az érintett polgárok számára ingyenesen kiállítják a telekkönyvet. Felician Ursache szerint sok múlik azon, hogy a helyi önkormányzatok mennyire aktívak és mennyire hatékony a kataszteri felméréssel megbízott szakcég.

A folyamat az intézkedés által érintett lakosság tájékoztatásával indul, majd azonosítják és felmérik a telkeket, ingatlanokat, begyűjtik a szükséges iratokat, így a birtokleveleket és egyéb tulajdont igazoló iratokat majd az adatfeldolgozást követően ellenőrzik és orvosolják a helyesbítési kérelmeket végül frissítik a kataszteri dokumentációt és kiállítják a telekkönyveket. Mindezt a folyamatot javarészt uniós forrásból finanszírozzák az önkormányzatoknak, így a lakosságnak ingyenes.