Néhány éves kényszerszünet után, idén újra megszervezik Sepsiszentgyörgyön a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyre viszont rendhagyó módon, három modulra bontva – márciusban, májusban és októberben – kerül sor. A Tamási Áron színház megújult előterében tartott sajtótájékoztatón, a fesztivál szervezésében érintett intézmények vezetői és a fesztivál igazgatója ismertette a formájában is újszerű rendezvény első részletének programját, amelyre március 24 és 28-a között kerül sor.

A Reflex fesztivál – mint a neve is jelzi – a színház nyelvén kíván reflektálni arra ami bennünket körülvesz és a Kelet-Közép Európai országok kiemelkedő színvonalú, kortárs előadásait hozza Sepsiszentgyörgyre. Ezáltal a helyi közönség kapcsolatba kerülhet az európai színházakkal, a sepsiszentgyörgyi nézők megértik a színház különböző nyelvezeteit és érteni fogják a Tamási Áron színház kísérleteit is, fogalmazta meg Bocsári László fesztiváligazgató.

Fesztivál három részletben: kedvező a szervezőknek, befogadhatóbb és kifizethetőbb a nézőknek

Bocsárdi László szerint Romániában egyedüliként kísérleteznek a három modulra tagolt fesztivállal, amely viszont több szempontból is kedvező úgy a szervezőknek mint a nézőknek. Figyelembe véve a gazdasági helyzetet és a bennünket körülvevő sok rendezvényt, megerőltető részt venni egy 12–14 napos rendezvényen, ezért döntöttek, hogy több modulra bontják az idei Reflex Fesztivált.

Bocsárdi László fesztiváligazgató | Fotók: Barabás Zsolt
Bocsárdi László fesztiváligazgató | Fotók: Barabás Zsolt

A fesztiváligazgató szerint minden modulban 3-4 nemzetközi előadást mutatnak be, illetve a Tamási Áron és Andrei Muresanu társulatok produkcióit is műsorra tűzik. A vendégelőadásokat viszont több alkalommal is játsszák, így a nézőknek lesz lehetősége megtekinteni a darabokat. Másrészt az érdeklődőknek nem kell egyszerre túl sokat költeniük a fesztiválra és anyagi okok miatt nem kell lemondaniuk egyes előadásokról. Szervezői szempontból pedig kevesebb pénzből lehet megszervezni, a színház szinte kizárólag a saját személyzetével elő tudja készíteni és le tudja bonyolítani a rendezvényt, sorolta Bocsári László.

Előadások humanoid robotról, sikerorientált világunkról és művészetek helyéről

A március 24 és 28 között sorra kerülő Reflex5 fesztivál első részét egy rendhagyó előadás indítja, amelyben egy humanoid robot játszik. A berlini Rimini Protokoll társulat visszatérő vendége a sepsiszentgyörgyi fesztiválnak és jellegzetessége, hogy külső, nem színházi szakembereket von be előadásaiba.

Ez alkalommal a Stefan Kaegi által rendezett Uncanny Valley című előadás szereplője egy humanoid robot, amely Thomas Melle német író klónja. Bocsári László szerint a provokáló előadás olyan kérdéseket tesz fel, amelyek a jövőben érinteni fognak bennünket. Mi történik ha humanoid robot átveszi a szerző helyét? Hogyan érinti az eredetit ha másolata átveszi az irányítást? Vetélytársává válik-e az eredetinek a másolat vagy kiegészítik egymást?

A Sepsi Arénában berendezett mintegy 500 fős „színházteremben” a litvániai Small Theatre of Vilnius, a szlovén Tomi Janežič által színre vitt Ványa bácsit mutatja be. Bocsári László szerint ez a darab Csehov egyik legfontosabb szövege és talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, amikor csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk, és óriási rajtunk a nyomás, hogy sikeresekké váljunk. Ennek a világképnek az ellentétét mutatja be a Ványa bácsi, amely arra reflektál, hogy a kudarcok is természetes velejárói az életünknek.

Reflex színházi fesztivál indítója - balról: Tamás Sándor, Pál Ferenczi Gyöngyi, Antal Árpád, Bocsárdi László | Fotó: Kovács Zsplt
Reflex színházi fesztivál indítója – balról: Tamás Sándor, Pál Ferenczi Gyöngyi, Antal Árpád, Bocsárdi László | Fotó: Kovács Zsolt

A márciusban érkező harmadik előadás a lengyel Witkacy Színház által Sławomir Mrożek nyomán színre vitt A Mészárszék című produkció lesz, sorolta a fesztiváligazgató. Az Andrzej St. Dziuk által rendezett előadás a művészet helyét keresi a kortárs világban, mely meghatározó jelentőségű kérdés egy művész számára, de talán mindnyájunk számára, akik lassan egészen elmerülünk a fogyasztói társadalom valóságában. Vajon hatással lehet-e a művészet erre az őrült iramban változó világra? És vajon tudná-e ellensúlyozni az általánosan terjedő erőszakot, bűnözést brutalitást?

A márciusi fesztivál modulban az Andrei Muresanu színház bemutatja Sarah Kane: Blasted című darabját, az M Studió mozgásszínház a romeo@julia.com című előadást, illetve a házigazda Tamási Áron színház a Gyévuska című darabbal lesz jelen. Bocsádi László szerint az előadások mellett lesznek közönségtalálkozók és zenei esemény is. A márciusi modulban fellép a budapesti Jü nevű alternatív zenekar, amelynek hangzásban egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága és a különböző népzenék nyersessége.

Kettős ünnep a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színházban

Pál-Ferenczi Gyöngyi, a Tamási Áron Színház megbízott igazgatója felidézte, hogy a Reflex Fesztivál 2009-es első kiadásával fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepelte a társulat, úgy az idei ötödik fesztivál egybeesik az intézmény 75. évadával. Ugyanakkor ebben az évadban a névadó, Tamási Áron születésének 125. évfordulóját is számos eseménnyel ünneplik. Tamási-bemutatóval és kiállítással indult az idei évad, de egyetemi miniévadot, rajzversenyt, plakátkiállítást szerveztek és rövidfilm pályázatot hirdettek. Múlt-képek címmel egy visszatekintő videósorozat is látható a színház Facebook-oldalán, mely fontos eseményeket idéz fel a színház elmúlt évtizedeiből.

Pál Ferenczi Gyöngyi, Antal Árpád, Bocsárdi László | Fotó: Barabás Zsolt
Pál Ferenczi Gyöngyi, Antal Árpád, Bocsárdi László | Fotó: Barabás Zsolt

Ezenkívül az ünnepi évadban színház-pedagógiai foglalkozásokat tartanak iskolásoknak, egy Nemes Levente színművészről, a színház egykori igazgatójáról szóló interjúkötet bemutatóját tartották. Az ünnepi évad kiemelt eseménye a Reflex Fesztivál ötödik kiadása, melyet igyekeztek úgy kitalálni, hogy fedje le a teljes évet. A mai „dömpingvilágban” amikor bombázzák az embert eseményekkel, a Reflex5 próbál időt hagyni a nézőknek feldolgozni, megemészteni a színházi élményeket – mondta az igazgató.

A színház a szabadság szigete, amely felkavar és elgondolkodtat

Antal Árpád polgármester a Reflex5 fesztivált bejelentő sajtótájékoztatón kifejtette: az elmúlt másfél évtizedben arra törekedtek, hogy egyensúlyt tartanak az infrastruktúra fejlesztések és a közösségépítés, illetve a hagyományőrzés és kortárs művészetek támogatása között. A polgármester üdvözölte Bocsárdi László ötletét, hogy ne egy nagyon sűrű egyhetes fesztivált szervezzenek, hanem azt osszák több részletre, mert ez követhetőbb és befogadhatóbb a közönségnek.

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök szerint a színház a szabadság szigete amely felkavar és elgondolkodtat. A Relfex fesztiváltól is azt várják, hogy elhozza Sepsiszentgyörgyre a nagyvilág eseményeire reagáló színházakat. Tamás Sándor hozzátette: erőterekben gondolkodnak és Székelyföldön a Tamási Áron színház egy ilyen kulturális erőtér.

Tamás Sándor, Pál Ferenczi Gyöngyi, Antal Árpád, Bocsárdi László | Fotó: Barabás Zsolt
Tamás Sándor, Pál Ferenczi Gyöngyi, Antal Árpád, Bocsárdi László | Fotó: Barabás Zsolt

A Sláger Rádió érdeklődésére Bocsádi László elmondta: március 6-tól, hétfőtől kezdődnek a jegyértékesítések és a nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők a jegyek elővételben való megvásárlását javasolják az érdeklődőknek. Mivel az előadások utaztatási költségei nagyon megugrottak, a jegyárak is magasabbak, mint öt évvel ezelőtt, így 35 és 100 lej között váltakoznak a belépők árai. Diákcsoportok számára, korlátozott számban, kedvezményes jegyeket is áruba bocsájtanak.

Sepsiszentgyörgyön a stúdióterektől a Sepsi Arénáig sok helyszínen lesznek előadások. A programról bővebb információkat a Reflex Fesztivál honlapján találnak.

Vásároljanak jegyeket az üres helyekre