Három nap alatt 21.243 résztvevővel zajlott az első alkalommal megszervezett sepsiszentgyörgyi Tabakó „fesztigyár”, amelynek megvalósításán 500 fős szakmai stáb és 270 önkéntes dolgozott. Tökéletes fesztiválhelyszínnek bizonyult a volt dohánygyár területe és épületei, ahol ipari környezetben jött létre egy város a városon belül.

Három nap, három műszakban zajlottak az események, így délelőttönként, az első műszakban több mint 30 szakmai előadás-, majd a délutáni-esti második műszakban 24 élőzenés koncert hangzott el majd az éjszakai harmadik műszakban számos DJ szórakoztatta a fesztiválozókat, összegzett Vargha Fruzsina. A sepsiszentgyörgyi alpolgármester, a Tabakó főszervezője szerint mintegy 500-an táboroztak a fesztivál területén, de többen is a város iskolai bentlakásaiban voltak elszállásolva.

A Tabakó Fesztivál szervezésében teljes szabad-kezet kaptak a sepsiszentgyörgyi fiatalok, hogy olyan világot rendezzenek be a volt dohánygyár területén és épületeiben, amiben jól érzik magukat, mutatott rá fesztiválértékelő sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere fontosnak tartotta a felismerést, hogy a fiatalok másképpen látják a világot mint az idősebb generációk tagjai, bár ugyanazok a céljaik, más módon kívánnak eljutni oda, ahogyan az előző generációk. Antal Árpád szerint az ő nemzedékének az a feladata, hogy megfelelő keretet biztosítson a fiataloknak a saját világuk berendezéséhez, így valósult meg az, hogy egy ifjúsági térré, a városon belül kisebb várossá alakult az elmúlt napokban a volt dohánygyár. „Van jövő Sepsiszentgyörgyön és Erdélyben, mindössze teret kell adni a fiataloknak és hagyni kell, hogy megszervezzék életüket”, fogalmazta meg Antal Árpád.

A szomszédos gyár megvásárlásával is próbálkozik az önkormányzat

A Sláger Rádió érdeklődésére, hogy ha a sikeres kezdés után jövőre megnő a fesztivállátogatók száma van-e lehetőség bővíteni a rendezvény befogadó képességét, Antal Árpád polgármester rámutatott: nem volt teljesen kihasználva a volt dohánygyár területe és épületei, így egyrészt tudják néhány száz négyzetméterrel bővíteni az udvart. A polgármester hozzátette: utólag elárulják, hogy volt olyan épület, amelyben több millió euró értékű cigaretta és dohány van a vámhatóság által zárolva és a fesztivál idején meg kellett oldani ennek biztonságos felügyeletét is.

Fesztiválkiértékelő (balról jobbra) Tamás Sándor, Rés Konrád, Vargha Fruzsina, Talpas Botond és Antal Árpád | Fotó: Klárik Lóránd

Antal Árpád azt is elárulta, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat megpróbálkozik a volt dohánygyár 3,6 hektáros területének szomszédságában lévő 7,2 hektáron fekvő textilgyár megvásárlásával is. A két ipari létesítmény az alapításukkor még Sepsiszentgyörgy szélén feküdt ám mostanra a város szívében vannak, mutatott rá a polgármester, aki szerint megkeresték a textilgyár tulajdonosát és felajánlották számára a szépmezői Ipari Parkba való költözés lehetőségét, a döntés a gyártulajdonoson múlik. A városvezető indoklása szerint a textilgyár az ipari parkban, korszerű, a jelenlegi követelményeknek megfelelő és energia-hatékony ingatlanban tudná folytatni a tevékenységet, cserébe a város a textilgyár jelenlegi területeit és épületeit bevonná a dohánygyár vonzó művelődési, szórakoztató központtá alakításának projektjébe.

A dohánygyárhoz már a fiataloknak élmények kapcsolódnak

A Tabakó fesztivál zenei tartalmát szervező Rés Konrád Gergely, a VIBE Fesztivál főszervezője értékelésében elmondta: egy fesztivál akkor lesz sikeres, ha a részt vevő fiatalok úgy érzik, hogy három nap alatt ki sem akarnak lépni a helyszínről mert folyton van programjuk. Visszajelzések szerint e tekintetben sikeres volt Tabakó, amelynek naponta, egyidőben 6 8 ezer résztvevője volt. A fesztiválszervező érdeklődésünkre elmondta: van még bővítési potenciál a sepsiszentgyörgyi volt dohánygyárban mivel a meglévő terekkel is lehet még játszani és az épületekben lévő tereket is lehet optimizálni, hogy jövőben nagyobb legyen a befogadó képessége.

Fesztiválkiértékelő újságírókkal | Fotó: Klárik Lóránd

Talpas Botond, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója arra mutatott rá, hogy fontosak a helyszínt biztosító épületek és a fizikai terek is, de a fesztivál attól válik igazi közösségi élménnyé ha történetek és élmények kapcsolódnak hozzá. A 125 éves dohánygyár most új szerepet kapott és a fiataloknak a kultúrát, szórakozást jelenti. Az MCC feladata a nappali tudásprogramok megszervezése volt és sikerült egy olyan előadás csomagot kínálni, ahol mindazokat az ügyek és témák helyt kaptak ami a fiatalokat érdekli.

A siker mércéje a jó hangulat

A sepsiszentgyörgyi Tabakó attól egyedi, hogy Sepsiszentgyörgy szívében, egy volt ipartelepen sikerült olyan fesztivált szervezni, ahol egyensúlyban tartották az értelmes előadásokat és a minőségi szórakoztatást, értékelte Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke arra mutatott rá, hogy egy fesztivál esetében, akárcsak a képzőművészetben vagy a politikában is a siker mércéje az általa kialakított hangulat. Ilyen szempontból a Tabakó egy sikeres fesztivál, hiszen a résztvevők visszajelzése szerint a rendezvénynek jó volt a hangulata.

Fesztiválkiértékelő (balról jobbra) Tamás Sándor, Rés Konrád, Vargha Fruzsina, Talpas Botond és Antal Árpád | Fotó: Klárik Lóránd
Jövőben is Tabakó fesztivállal zárják a nyarat

A Sláger Rádió érdeklődésére Antal Árpád polgármester elmondta: jövőben is megszervezik a Tabakó fesztivált, amelynek marad a nyárzáró jellege is. „Erdélyben a Szent György Napokkal kezdődik a nyár és a Tabakó fesztivállal zárul”, mondta a polgármester.