Újabb városi fesztivállal bővül az erdélyi kínálat, ugyanis Sepsiszentgyörgyön az egykori dohánygyár újrapozicionálásának részeként szervezik idén szeptember 1 és 3-a között a Sepsi Tabakó Fesztivált, jelentették be kedden a szervezők. A www.tabako.ro oldalon már közzé is tették a fesztivál zenei kínálatát és elkezdődött a jegyértékesítés.

A volt dohánygyár udvarán, a Tabakó fesztivál helyszínén szervezett sajtótájékoztatón Vargha Fruzsina alpolgármester elmondta: a tavalyi ifjúsági konzultáció során fogalmazódott meg az igény, hogy bővíteni kellene a szabadidő eltöltésére alkalmas tereket. Bár széles Sepsiszentgyörgy szabadidős és kulturális kínálata, de – a Szent György Napok, a Székely Vágta, a Sportnapok, a Reflex színházi fesztivál, a Flow mozgásszínházi fesztivál, a Sepsi Book könyvvásár, PulzArt és Debutant fesztivál, a jazz és blues fesztivál és tematikus vásárok mellett – hiányzott a Tabakó fesztivál jellegű esemény.

8 óra tanulás, 8 óra élőzene, 8 óra elektronikus zene

Vargha Fruzsina szerint az új fesztivál szervezése érdekében összefogott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Vibe fesztivál és a rendezvény kilép a fesztiválok hagyományos szerepéből és a szórakoztatás mellett teret biztosít a tanulásnak és gondolkodásnak is. A Tabakó három műszakos fesztivál lesz, ezzel is igazodik gyárhelyszín szellemiségéhez.

Tabakó fesztivál szervezői: (balról jobbra) Antal Árpád, Talpas Botond, Rés Konrád Gergely és Vargha Fruzsina | Fotók: Máthé Csaba

Az első, délelőtti műszak a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által biztosított nemzetközi és hazai szpíkerek TEDx típusú előadásairól szól és központi eleme egy sétány, ahonnan nyílnak majd az előadótermek kapui, illetve vásárok, művészeti workshopok, utcazene, kávézók, chill zone-ok, gyerekprogramok és egyéb érdekességek is helyet kapnak.

A második műszakban, délutánonként magyarországi és erdélyi zenekarok koncerttere lesz a Tabakó. Olyan előadók lépnek fel a dohánygyári színpadon, mint a Punnany Massif, a Carson Coma, a Margaret Island, a Anna & The Barbies, a Follow the flow, az Irie Maffia, a sZempöl Brass edition, a Hősök, továbbá Saiid, Dzsúdló, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Alee, BSW, Brains, Beton.Hofi, Konyha, Ricsárdgír és a 3AD lép színpadra. A második műszak alatt a sétány is átalakul és az addigi, szakmai előadásokkal telített helyszín borutcává válik miközben a koncertekbe is belehallgatnak.

A harmadik műszak két, éjszakai zenei helyszínt kínál, ahol DJ-k és különböző rétegzenék biztosítják a hangulatot. A sétány tele lesz az éjszakai élet meghatározó elemeivel: bulik, kocsmák, borozók határozzák meg a hangulatot. Emellett a dohánygyár épületben egy reggelig tartó zenei helyszín lesz kialakítva.

„Sepsiszentgyörgyön az ifjúság annyi teret kap amennyit meg tud tölteni”

Antal Árpád polgármester rámutatott: a sepsiszentgyörgyi fiatalok többször megfogalmazták, hogy a városban kevés a bulizási lehetőség, többnyire házibulikba kényszerülnek ezért szeretnének több teret kapni. Amikor az önkormányzat megvásárolta az egykori dohánygyárat azt vállalták, hogy ebből a térből a fiatalok annyit kapnak, amennyit be tudnak belőle tölteni és örvendetes, hogy egyre több ötlet és kezdeményezés valósul meg. Antal Árpád ugyanakkor fontosnak tartja, hogy egy fesztivál ne csak bulizásról szóljon ezért volt pozitív felfedezés a Mathias Corvinus Collegium (MCC) esztergomi fesztiválja, amelyhez hasonló lesz a Sepsi Tabakó is.

Talpas Botond az MCC erdélyi tevékenységért felelős igazgatója szerint az általa képviselt intézménynek fontos, hogy olyant tudjon hozzáadni a helyi közösséghez amire szüksége van. Egy ilyen igényt fesztivál formába öntöttek már Esztergomban és ezt próbálják most Sepsiszentgyörgyre, Székelyföldre szabva megvalósítani. A Tabakó fesztiválban az „első műszak” szervezését vállalták, így nemzetközi, magyarországi és helyi előadók szakmai előadásait szervezik.

Rés Konrád Gergely, a marosvásárhelyi Vibe fesztivál zenei igazgatója hozzátette: kellenek a menő, trendi események, hogy a fiatalok kényelmesen érezzék magukat a városukban és jobban kötődjenek a településhez és helyi közösséghez. A Vibe fesztivál szervezői a sepsiszentgyörgyi Tabakó fesztivál zenei programját biztosítják majd és meggyőződésük, hogy emeli a hazai fesztiválipart ha több minőségi esemény is zajlik Erdélyben.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.