A háromszéki tűzoltók minden reggel jelentést küldenek a Kovászna megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA), hogy a megye területén hol voltak tarlótüzek, számolt be Marius Popică. Az APIA igazgatója szerint idén aggasztó méreteket öltött a „tűzzel kaszálás” módszere, ugyanakkor a tűzoltók jelentése alapján a kifizetési ügynökség korszerű szatellitfelvételek alapján be tudja azonosítani a tarlótűz által érintett területet és annak tulajdonosát és büntetésből levágják az illető mezőgazdasági támogatásának 5 százalékát, ha pedig a tarlóégetés ismétlődik, akkor a gazda elveszíti a teljes mezőgazdasági támogatását, mondta Marius Popică.

Marius Popică
Marius Popică a háromszéki APIA igazgatója | Fotók: Kovács Zsolt

Az APIA igazgatója szerint csak az a gazda mentesül a támogatás levonástól és a járulékos büntetéstől, aki időben jelenti a rendőrségen, hogy valaki más gyújtott tűzet az ő területén, különben úgy veszik, hogy a gazda gyújtotta fel a száraz növényzetet. Idén Háromszéken 120 gazdát büntettek a mezőgazdasági támogatás 5 százalékának a levonásával a tarlótüzek miatt, őket jövő évben automatikusan ellenőrizni fogják a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség szakemberei.

A száraz növényzetet elégető gazdákat nem csak a mezőgazdasági támogatás megvonásával sújtják, hanem a tűzoltók is borsos bírságot rónak ki. A „tűzzel kaszálás” miatt a magánszemélyeket 7000 és 15 000 lej közti összegre, jogi személyeket 50 000 és 100 000 lej közötti összegre büntethetik.