Hétvégén több mint 7000 zsáknyi szemetet gyűjtött az a 800 önkéntes, akik részt vettek a Feketeügy folyó és mellékágai partjainak takarításán. A Kovászna megyei által elindított Zöld Háromszék programhoz 8 település önkormányzata, fiatalok, családok és baráti társaságok csatlakoztak.

A Feketeügy partjának kitakarítása már tavaly elkezdődött, idén a folyó 65 km-es alsó szakaszát, valamint 200 km-en a mellékágakat tisztították meg. Az önkéntesek a rengeteg kidobott műanyag palack, olajos hordók és építkezési törmelékek mellett matracokat és iskolatáskákat is találtak a parton. A temérdek mennyiségű szemetet a lécfalvi hulladékkezelő központhoz szállították.

Feketeügy partjának takarítása

A program kezdeményezője, Lukács Botond, a Lemhényi Ifjúsági Szervezet elnöke elmondta: hosszútávú céljuk ezzel a takarítási akcióval, hogy Kovászna megye legyen Románia legzöldebb megyéje. Ambrus József a Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója elmondta: a szombati nagytakarításhoz Gelence, Szentkatolna, Zabola, Barátos, Nagyborosnyó, Réty, Uzon és Kökös község önkéntesei mellett számos civil és ifjúsági szervezet társult és több mint 7000 zsák szemetet gyűjtöttek a folyópartról. A Feketeügy folyó hossza 104 km és 2320 km² árterülettel, 27 mellékága van, 54 települést érint.