Országos szinten is példaértékű nagytakarítási akciót szerveznek szombaton Kovászna megyében. „A Feketeügy folyó nagytakarításával példát szeretnénk mutatni, hiszen nem igazán volt ilyen átfogó kezdeményezés, amikor egy folyót a forrástól a torkolatig kitakarítsanak, sőt még a mellékpatakokat is átfésüljük. Esetünkben ez több mint 500 kilométert jelent” – fogalmazott a kezdeményező Lukács Botond, a Lemhényi Ifjúsági Szervezet elnöke. A nagytakarítási akció része a Kovászna Megye Tanácsa által indított Zöld Háromszék programnak.

A Feketeügy partjának kitakarítása már tavaly elkezdődött és most szombaton, május 14-én folytatódik azzal, hogy a folyó partjának egy 65 km-es partszakaszát tisztítják meg 9 közigazgatási egység területén. Szombaton tehát Kézdivásárhely, Gelence, Szentkatolna, Zabola, Barátos, Nagyborosnyó, Réty, Uzon és Kökös települések kapcsolódnak be a kezdeményezésbe. A szombati akcióhoz bárki csatlakozhat, akinek fontos a környezet tisztasága. A kezdeményezők idén is legalább ezer önkéntesre számítanak. A Feketeügy folyó hossza 104 km és 2320 km² árterülettel, 27 mellékága van, 54 települést érint. Az idei takarítási akció során a Feketeügy partját 65 km-en takarítják ki, valamint 200 km-en a mellékágakat.

Ambrus József a takarítási akció logisztikai részét biztosító Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta szeretnék, hogy Kovászna megye legyen Románia legtisztább megyéje. A hulladékgazdálkodási egyesület partnerei segítségével biztosítja az önkénteseknek a zsákokat és kesztyűket, ugyanakkor minden összegyűjtött szemetet a lécfalvi lerakóba szállítanak. Ambrus József érdeklődésünkre kifejtette: oda kellene eljutni, hogy ne legyen szükség ilyen takarítási akciókra. Kovászna megye országos szinten az első között van a hulladékkezelésben és szelektív gyűjtésben és minden háztartásból, a kapu elől viszik el a hulladékot ezért érthetetlen egyesek miért viszik folyó és patakpartokra a szemetet.

Szerző: Sláger Rádió | Kovács Zsolt

A Sláger Rádióban az elmúlt öt évtized legnagyobb slágerei, napjaink válogatott dalai és a legfrissebb hírek hallhatóak.