A Kovászna megyei prefektúrán ideiglenesen sikerült betölteni a nemrégiben létrehozott főtitkári tisztséget. Ráduly István prefektus javaslatára Aczél Cecília, Uzon község korábbi titkára foglalta el a kormányhivatal főtitkári tisztségét. A kormánybiztos sajtótájékoztatón elmondta: az új főtitkár ideiglenesen, hat hónapra kapott megbízást mert ahhoz, hogy állandó státust szerezzen még el kell végezzen néhány képzést.

Ráduly István rámutatott: a főtitkárság egy fontos tisztség, a prefektus után a második személy a hivatalban. A főtitkár nem a polgárokkal, hanem dokumentumokkal fog találkozni és jogi szempontból hasznos a munkája. Kovászna megyében Aczél Cecília az egyetlen olyan személy, aki magas rangú köztisztviselői státusszal rendelkezik.

A főtitkár a szakmai vonalat képviseli a prefektúrán

Miután a prefektúrák – papíron – évekig politika mentes intézményekként voltak besorolva, tavaly a valósághoz igazították a vonatkozó törvényt és visszaadták kormányhivatalok politikai töltetét. Ez szerint a prefektusokat és alprefektusokat a politikai pártok – általában kormánypártok – helyezik tisztségbe és az őket nevesítő pártoknak tartoznak elszámolással és politikai felelősséggel arról, hogy miként alkalmazzák és felügyelik a kormány programját.

Ezzel párhuzamosan létrehozták a főtitkári tisztséget amely magas rangú köztisztviselőként a szakmai vonalat képviseli az intézményben, szerepe jogi szaktanáccsal ellátni a prefektusi intézményt. A főtitkárt a prefektus nevesíti és közvetlenül neki van alárendelve. A főtitkár feladata a prefektúra különböző osztályai közötti kapcsolattartás, illetve irányítja az intézmény jogi osztályát és átveszi a prefektustól és alprefektusoktól a rendeletek ellenjegyzését és a megyei föld-visszaszolgáltató bizottság titkári feladatkörét.

Ráduly István prefektus és Aczél Cecília főtitkár
A prefektus volt kollégáját nevesítette a főtitkári tisztségbe

A Kovászna megyei prefektúra ideiglenesen kinevezett főtitkára, a jogász végzettségű Aczél Cecília 20 éve a háromszéki közigazgatásban dolgozik. Elmondása szerint Kovászna megye tanácsánál kezdett dolgozni majd három évig a megye legkisebb községében, Dálnokon töltötte be az önkormányzat titkári tisztségét. Ezt követően 13 évig Uzon községben látta el ugyanezt a munkát az akkor még polgármester, Ráduly István mellett. Uzonból egy időre visszatért a megyei tanácshoz most pedig a már prefektus Ráduly István a kormányhivatal főtitkárának jelölte.

Ez egy új pozíció, a közigazgatási törvénykönyv módosítását követően jött létre, és annak ellenére, hogy nincs korábbi tapasztalatom ebben, őszintén remélem, hogy képes leszek megbirkózni a helyzettel, és a legjobbat nyújtani a polgároknak” – mondta Aczél Cecília. Meggyőződésem, hogy ez a csapat – vagyis a prefektus, a főtitkár, a két alprefektus és a két osztályvezető – együttesen előre tudjuk vinni Kovászna megyét. Ez a mi érdekünk” – összegzett Ráduly István kormánybiztos.