Kovászna megyében felszámoltak egy olyan bűnözői csoportot, amely évekig kényszerített koldulásra szegény sorú és fogyatékkal élő személyeket, tájékoztat a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT). Közleményük szerint az ügyészek és rendőrök csütörtökön három házkutatást tartottak Kovászna megyében, egy szervezett bűnözői csoport létrehozás és emberkereskedelem ügyben. Ezzel párhuzamosan a magyar, német és osztrák hatóságokkal együttműködve házkutatásokat tartottak egy magyarországi, két németországi és egy ausztriai ingatlanban is. Ezek nyomán több személyt vettek őrizetbe és kísértek kihallgatásra.

Lefoglalt pénz
Emberkereskedőktől lefoglalt pénz | Fotó: DIICOT

A nyomozók szerint a gyanúsítottak 2017-ben hozták létre a szervezett bűnözői csoportot azzal a céllal, hogy rendkívül szerény szociális körülmények között élő, különböző testi vagy szellemi fogyatékossággal élő embereket koldulásra kényszerítsenek Németország és Ausztria területén. Mint kiderült 2017 és 2022 között összesen 11 áldozatot szerveztek be úgy, hogy megtévesztették őket a külföldre való utazásuk feltételeivel kapcsolatban, majd Németországban és Ausztriában kizsákmányolták azáltal, hogy nyilvános helyeken koldulásra kényszerítették őket.

Az ügyészség szerint az áldozatot az utcán, kereszteződésekben, üzletek vagy templomok előtt, tömegközlekedési eszközökön, piacokon kellett kolduljanak és az így megszerzett pénzt a szervezett bűnözői csoport tagjai mind elvették tőlük ezzel is elérték azt, hogy az áldozatok ne tudjanak távozni, ugyanakkor visszatartották személyazonossági okmányaikat is csak egy másolatot hagytak az érintetteknél, hogy a hatóságok előtt azonosítani tudják magukat.

Lefoglalt ékszer
Emberkereskedőktől lefoglalt ékszerek | Fotó: Diicot

A koldushálózatot működtetőt bűnözői csoport tagjainál tartott csütörtöki házkutatások során lefoglaltak 90 000 eurót, 9400 lejt és körülbelül egy kilogrammnyi arany ékszert. Az ügyészség az előzetes letartóztatásba helyezett személyek őrizetbe vételét kéri a Kovászna megyei Törvényszéktől.