Keddig 8300 levélszavazatot gyűjtött össze az RMDSZ háromszéki szervezete és azokat eljuttatja Magyarország csíkszeredai főkonzulátusára, jelentette be Tamás Sándor. Az RMDSZ megyei elnöke szerint minden háromszéki településen vannak irodák és felelősök, akik segíteni tudnak az azonosító nyilatkozat kitöltésében és a helyes borítékolásban, illetve a borítékot összegyűjtik és időben eljuttatják a konzulátusra.

Tamás Sándor szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a borítékban található tájékoztató alapján módszeresen csinálják végig a folyamatot akkor bár szokatlan de nem bonyolult az eljárás. Nagyon fontos, hogy ne a romániai igazolványokat használják, hívja fel a figyelmet a háromszéki elöljáró, aki szerint az azonosító nyilatkozatot föltétlenül a magyarországi igazolványok – lakcímkártya, személyazonossági igazolvány vagy útlevél – adataival töltsék ki.

Tamás Sándor rámutatott: a borítékban két szavazólap van, egyikkel az országgyűlési választáson szavaznak a másik a 4 kérdést tartalmazó népszavazás lapja. Csak az egyik kitöltése és visszaküldése is érvényes ám azt javasolják, hogy töltsék ki úgy a szavazólapot mint a népszavazási lapot. A szavazólapok kitöltése magánügy ám a mellékletek kitöltésében és borítékolásában az RMDSZ négy városi irodájában, illetve Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-, a Szent Bendek- és Szent Gellért plébániáknál és az Írisz Házban és a volt Sepsi OSK ajándékboltban berendezett gyűjtőpontokon is segítenek. Aki igényt tart annak lejegyzik a telefonszámát és email címét és amint átadták a levélszavazatát a főkonzulátusnak, sms-ben küldenek visszaigazolást, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Tamás Sándor.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerint a helyes szavazat leadásához néhány technikai részletre kell odafigyelni. Egyrészt a szavazólapra X-et kell tenni a kiválasztott politikai párt jelképe melletti körbe, majd a szavazólapot a kis borítékba kell tenni és azt lezárni. Ezt követően az azonosító nyilatkozatot a magyar lakcímkártya alapján kitölteni és aláírni. A kis borítékot és az azonosító nyilatkozatot a nagy válaszborítékba kell belehelyezni és azt leragasztani. Azért fontos minderre figyelni mert az érvénytelen szavazat annyit jelent mintha nem szavaztuk volna és akaratunk nem alakul kormánytöbbséggé márpedig nekünk az a célunk, hogy minden szavazat kormánytöbbséggé alakuljon és a nemzetépítést biztosítsa, fogalmazta meg Antal Árpád.