Erdélyben hozzávetőleg 300.000 magyar állampolgár regisztrált a magyarországi választási névjegyzékbe és kapja meg ezekben a napokban a választási borítékot, mondta el a Sláger Rádió érdeklődésére Zsigmond Barna Pál. Az országgyűlési képviselő, miniszteri biztos sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón leszögezte: az a legfontosabb, hogy ha az erdélyi választópolgárok nem biztosak abban, hogy helyesen ki tudják tölteni és összeállítani a levélszavazathoz szükséges iratokat, akkor kérjenek segítséget az együttműködő szervezetektől, így az RMDSZ, Eurotrans és EMNT irodáktól, egyházi és civil szervezetektől.

A szavazólap kitöltése magánügy ám az ezt kísérő azonosító nyilatkozat helyes kitöltésében és a borítékolásban az együttműködő szervezetek munkatársai tudnak segíteni, magyarázta a volt főkonzul aki szerint ha nem töltik ki helyesen, annyi mintha nem is szavaztak volna. Zsigmond Barna Pál emlékeztetett, hogy négy éve nagyon sok, 15 százalék volt az érvénytelen szavazzatok aránya, ezen szeretnének javítani. Ugyanakkor fontos, hogy a válaszborítékot ne postán adják fel, hanem adják át valamely egyházi, civil vagy politikai szervezetnek és azok időben és biztonságosan eljuttatják a külképviseletekre.

Millió szálon kapcsolódunk Magyarországhoz, ezt a kötődést nem lehet széttépni

A sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki elnöke kifejtette: a jelenlegi magyarországi kormánypártoknak nem kampányolnak, hanem együtt dolgoznak velük. Ez a munka immár 30 éve tart a FIDESZ–KDNP szövetséggel. „Szöveteinkben van benne ez a kapcsolatrendszer és az együttgondolkodás”, fejtette ki Tamás Sándor. Hozzátette: az elmúlt évtizedekben elvégzett munkát szeretnék folytatni mert annak van konkrét eredménye.

Tamás Sándor és Zsigmond Barna Pál | Fotók: Kovács Zsolt

A háromszéki tanácselnök felidézte, hogy tavaly ősszel visszautasították a baloldal miniszterelnök jelöltjével, Márki Zay Péterrel való találkozót. „Mi székelyek óvatosabbak vagyunk, egyszer kipróbáljuk az illető emberi minőségét. Még nem találtunk közös pontokat a baloldallal és Márki Zay Péterrel”, fejtette ki Tamás Sándor aki szerint ezzel szemben a Fidesz-el „egyre jár az agyunk”. A háromszéki politikus úgy érzi a szavazásra jogosult erdélyi magyarok 95 százaléka a Fidesz-KDNP-re adja szavazatát.

A magyar kormány nemzetpolitikájával helyreállította a természetes egységet

Zsigmond Barna Pál arra mutatott rá, hogy a magyar kormány nemzet és támogatáspolitikája behálózza az élet minden területét. Példaként említette, hogy a magyar kormány finanszírozza a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet, a fociakadémiát, az egyházi iskolák felújítását, az iskolai kirándulásokat támogató Határtalanul programot, a babakötvényt, a kulturális és gazdasági támogatásokat.

A Fidesz-KDNP nemzetpolitikájával sikerült helyreállítani a természetes egységet, ami megszakadt a trianoni döntés után. Maradjon is így, őrizzük meg a nemzeti összefogást, ne engedjük el egymás kezét, ne engedjük, hogy szétfeszítsen a baloldal” – fogalmazta meg Zsigmond Barna Pál. A magyar országgyűlési képviselő felidézte, hogy a Gyurcsány és Medgyessy-kormányok legfontosabb programja a gyűlöletkeltés volt, most is azok törnek hatalomra, akik elkövették a nemzetárulást, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter pedig Gyurcsány Ferenc bábja, állítja Zsigmond Barna Pál.

Ami Magyarországon költségvetési tétel, az Erdélyben létkérdés

Tamás Sándor arra mutatott rá, hogy ami Budapesten sokszor költségvetési tétel és politikai kérdés, az Erdélyben létkérdés. Ilyen például a Sapientia egyetem fennmaradása, a mezőgazdasági program, amely révén csak Háromszéken 1056 kisgazda és 17 nagygazda több mint 30 millió eurós beruházást valósított meg, emellett Erdélyben több mint száz templom újult meg és újraindult a közösségi élet.