Két év kihagyás után a háromszéki településeken újra ünnepi megemlékezésekre kerül sor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Sepsiszentgyörgyön már hétfőn elkezdődik az ünnepség, hiszen este 7 órától a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében egy néptánccal fűszerezett koncertre kerül sor az Üsztürü Zenekar előadásában. A sepsiszentgyörgyi előadáson vendégeik lesznek: Nyitrai Marianna énekes és Rácz László cimbalmos, illetve a Kincskeresők Néptáncegyüttes és Tőkés Edit és Tőkés Csaba-Zsolt táncművészete egészíti ki az előadást.

Sepsiszentgyörgyön március 15-én, kedden 10:00 és 13:00 óra között az emlékhelyeknél koszorúznak a város elöljárói és az iskolák tanulói. Ezt követően 13:30-tól ünnepi felvonulás kezdődik a Szemerja negyedi Váradi-Bartalis kőtömbös kopjafától valamint az Állomás negyedi eprestetői csata emlékművétől. A felvonulás az 1848-49-es honvéd emlékmű koszorúzásával ér véget az Erzsébet parkban.

Sepsiszentgyörgyön, március 15-én a főtéri ünnepi műsor 15:00 órakor kezdődik a Kincskeresők néptáncegyüttes Üzenet Székelyföldről című előadásával, majd Antal Árpád polgármester ünnepi beszédét hallhatják a résztvevők. A rendezvény diákok ünnepi műsorával, lelkészi áldással, majd a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével ér véget. Idén nem marad el a hagyományos ünnepi hangverseny sem. Kedden este 7 órától a színház nagytermében a Georgius és a Csíki Kamarazenekarok ünnepi koncertjére kerül sor.

Forradalmi kisvonat járja a várost

Sepsiszentgyörgyön idén a nemzeti ünnep újdonságaként Forradalmi Kisvonat járatot indítanak. Ma és holnap 9, 11, 13 és 17 órától indul a körút, melynek során olyan történelmi jelentőségű helyszínekre látogathatnak el az érdeklődők, amelyek szorosan kötődnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki történéseihez.

A vonatozást megelőzően a résztvevők az Erzsébet parkban találkoznak az „oroszlánoknál”, majd ellátogatnak a megyei könyvtár Gábor Áron-termébe. Ezt követően a könyvtár épülete előtti megállóban felszállnak a kisvonatra, és elindulnak a különböző emlékműveket, emléktáblákat érintő utazásra, Demeter Lajos helytörténet-kutató idegenvezetésével. A körút a könyvtárnál zárul, az aradi vértanúk kopjafáinál.