Magyarország nemzetpolitikája tekintetében bőven van, amit felmutatni az elmúlt 12 évben. Kezdődött azzal, hogy 2010-ben elfogadták a kettős állampolgárságról szóló törvényt, idézte fel Potápi Árpád. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján kifejtette: a kettős állampolgárság törvénye megteremtette annak lehetőségét, hogy egy új nemzetpolitika kialakuljon.

„Magyarország erős, épül-szépül, a határon túli magyaroknak van kedvük átmenni Magyarországra, használni a fürdőket, sétálni a városokban, beülni egy színházeladásra, a testvérkapcsolatokat ápolni. Mindennek olyan kisugárzásra van az itteni magyarságra, ami pozitív módon hozza fel ezeket a nemzetrészeket is”, állapította meg Potápi Árpád.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kifejtette: márciusban sok minden a magyarországi országgyűlési választásokról szól és a legjobb kampány a munka. „Önöknek olyan nagy nehézséget nem jelent, hogy kire szavazzanak, mert a jelenlegi baloldal egyértelműen megtagadta a nemzet határon túli részét. A retorikájuk a 2004 december 5-ei állapotban van, ugyanazt mondják: a szavazati jogot nem tartják meg, innen már egy lépés az állampolgárság elvétele. A nemzetpolitikai rendszert felülvizsgálnák, ez pedig eltörlést jelent”, nyilatkozta Potápi Árpád.

Antal Árpád, Potápi Árpád, Brendus Réka és Tamás Sándor | Fotók: Kocsis B János
Érkeznek a levélszavazatok!

A nemzetpolitikai államtitkár szerint a Kárpát-medencei külhoni szavazatok mintegy felét teszik ki az erdélyi szavazatok. Négy évvel ezelőtt a 199 mandátumból egy felet adtak azok, akik Erdélyben élnek, tehát nem igaz az ellenzék riogatása, hogy a határon túli szavazatok döntik el a magyarországi választások kimenetelét, állapította meg Potápi Árpád.

Március 15 után érkeznek a levélszavazatok leadásához szükséges küldemények, mondta az államtitkár, aki arra kérte azokat, akik regisztráltak a választásokra, hogy a levélszavazatot pontosan kitöltve és időben küldjék vissza, hogy ne fordulhasson elő mint korábban, hogy 10-15 százalékos a rosszul kitöltött, érvénytelen szavazatok aránya. Potápi Árpád elmondta: az idei választásokon magas, akár 70 százalék fölötti részvételi arányra számítanak.

„Minden magyar felelős minden magyarért, és most minden magyar állampolgár beleszólhat abba, mi történik a következő években Magyarországon és a Kárpát-medencében”, fejtette ki Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester emlékeztetett, hogy az elmúlt években sok olyan program valósult meg, melyek hozzájárulnak, hogy mi székely-magyarok a szülőföldünkön tudjunk boldogulni. „Lehet épp egy sepsiszentgyörgyi szavazaton múlik, hogy tudjuk folytatni, amit elkezdtünk, hogy előre megyünk, vagy vissza az időben” – mondta Antal Árpád.

Az egységes magyar nemzet 1848-ban fogalmazódott meg, a 12. pontban kimondták, hogy uniót Erdéllyel, azóta számoljuk, de az elmúlt 10-12 évben naponta érezzük az egységet, fogalmazta meg Tamás Sándor a háromszéki önkormányzat elnöke.