„Óránként cseng a telefon, érkeznek a felajánlások, alapélelmiszer és meleg ruha” – mondta el a Sláger Rádió megkeresésére Kocsis Béla. Kommandó polgármestere szerint vasárnap még ki sem oltották a hatalmas tüzet, máris megérkeztek az első adományok a Caritas és a Vöröskereszt részéről és több szervezet indított gyűjtést a károsultak számára.

Háromszék legmagasabb pontján fekvő településen öt lakóház vasárnap teljesen leégett és további háromnak megsemmisült a tetőszerkezete. A tűzesetben 19 személynek, köztük 3 gyereknek mindene odaveszett. A kárvallottaknak a rokonok ajánlottak átmeneti menedéket és ketten a református parókia épületében húzzák meg magukat. Vasárnap Kommandó Papolc felőli kijáratánál egy összeépített házakból álló soron törtek ki a lángok és gyorsan terjedtek.

kommandói tűzvész

A Kovászna megyei tűzoltóság szóvivője Tolvaj Marius szerint a lángok 600 négyzetméternyi felületen pusztítottak és nyolc, ugyanazon tető alatt lévő lakóházat érintettek. Egy lakó füstmérgezést szenvedett, de visszautasította, hogy kórházba szállítsák. A háromszéki Készenléti Felügyelőség tájékoztatása szerint Kommandóra 4 tűzoltóautó érkezett Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Kovásznáról. A hóviharban a tűzoltók vízsugárral és tűzoltó habbal oltották a lángokat.

Ráduly István prefektus a helyszínen tájékozódott, hogy minden károsultnak legyen átmeneti fedél a feje fölött. A prefektus szolidaritásra buzdított. „Nem csak a romokat kell eltakarítani, de takaróval, ruhával, pénzzel is segíteni kell azokat, akik pórul jártak”, fogalmazta meg Ráduly István. Háromszéken már szerveződik az adománygyűjtés a kommandói tűzvész károsultjai számára.

kommandói tűzvész

Kocsis Béla kommandói polgármester szerint a kárvallottak közös bankszámlát nyitnak, ahová pénzadományokat lehet utalni. Első lépésben megoldják a romok eltakarítását és az önkormányzat törvényes lehetőségein belül akár építőanyaggal is segít. A polgármester szerint a sorházak pléhből készült tetőszerkezetén nem tudtak kitörni a lángok, így a tűz a tető alatt gyorsan átterjedt a sorház minden lakására. Kocsis Béla elmondta: télen a hó és a fagy nehezíti a tűzoltást, a széllökések miatt pedig gyorsabban terjedtek a lángok. A polgármester felidézte, öt évvel ezelőtt, szintén januárban gyulladt ki a kommandói iskola épülete, annak újjáépítését hamarosan befejezik.