Sepsiszentgyörgy önkormányzata elfogadta a fiatalok lakbértámogatásáról szóló határozatot. Ez szerint a 35 év alatti fiatalok lakbérébe havonta legtöbb 50 euróval pótol bele a polgármesteri hivatal. Az érdeklődők december 10-től, péntektől nyújthatják be a kéréseket a városházán.

A támogatási program szerint az albérletben lakó fiatalok havi legtöbb 50 eurót kaphatnak az önkormányzattól ám az összeg nem haladhatja meg a lakbér 25 százalékát. A különbözetet saját költségből kell fedeznie az albérlőnek. A támogatás további feltétele, hogy a kedvezményezettnek nagykorúnak kell lennie, de nem több mint 35 éves, illetve sepsiszentgyörgyi lakhellyel, líceumi vagy szakiskolai végzettséggel kell rendelkezzen, illetve Sepsiszentgyörgyön kell tanuljon vagy dolgozzon.

Sepsiszentgyörgy belvárosa
Sepsiszentgyörgy belvárosa | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

Azok kaphatnak támogatást, akik hivatalosan bérlik a lakást és arra legalább 4 hónapig érvényes szerződésük van a Pénzügyi Hatóságnál (ANAF) nyilvántartásba véve, továbbá feltétel, hogy az igénylőnek az elmúlt öt évben ne szerepeljen a nevén egy lakás több mint felének tulajdonjoga és ne álljon rokonsági viszonyban a főbérlővel, valamint ne legyen tartozása a helyi költségvetés felé.

Vargha Fruzsina alpolgármester szerint a lakbértámogatási program éppen azt a segítséget nyújtja a fiataloknak, amire az önállósodáshoz szükségük van és sokat jelenthet a szülőktől való leválásban egy saját maguknak kialakított környezet, ahol alkothatnak, vagy csak egyszerűen elcsendesedhetnek.