Az RMDSZ háromszéki szervezete intenzíven szervezi a felkészülést a jövő tavaszi, magyarországi országgyűlési választásokra. Ennek jegyében Háromszékre látogatott dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Fidesz határon túli magyarok ügyével foglalkozó igazgatója, aki polgármesterekkel és RMDSZ-es tisztségviselőkkel találkozott.

A két találkozó között szervezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyarországi választásokra való felkészülés jegyében zajlik a Háromszék 2030 nevű konzultációs akció is, amikor bekopognak a háztartásokba és többek között emlékeztetnek arra, hogy a magyar állampolgársággal rendelkezőknek joguk van szavazni a magyarországi választásokon. Ugyanakkor házhoz viszik a honosítás lehetőségét, illetve tájékoztatnak a választási regisztrációról és a levélszavazás menetéről is.

Tamás Sándor és Zsigmond Barna Pál
Tamás Sándor és Zsigmond Barna Pál | Fotó: Kovács Zsolt

Tamás Sándor az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke a sajtótájékoztató felvezetőjében kifejtette: „Nemcsak a szívünk húz Magyarország irányába hanem létérdekeink is azt kívánják, hogy kiálljunk a FIDESZ-KDNP mellett, a választáson őket támogassuk”. Hozzátette: sok esetben ami Budapesten költségvetési tételnek látszik az nálunk létkérdés, ilyen például a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem finanszírozása vagy az agrártámogatások. „Nekünk, székelyföldieknek, erdélyieknek jogunk van szavazni és lehetőségünk is van arra, hogy beleszóljunk: továbbra is folytassa munkáját az Orbán Viktor által vezetett FIDESZ-KDNP kormány” – nyomatékosított Tamás Sándor.

A magyar-magyar kapcsolatrendszer átszövi az élet minden területét

Barátként kicsit haza is érkeztem Háromszékre, most újabb alkalom nyílt, hogy átbeszéljük közös dolgainkat. Van, amiről beszélgessünk, hiszen a magyar-magyar kapcsolatrendszer átszövi az élet minden területét”, fogalmazta meg Zsigmond Barna Pál. Rámutatott: a határon túli magyarok és a magyarországi jobboldal egyirányba húz, ugyanúgy a magyar érdeket jeleníti meg a Fidesz-KDNP mint az RMDSZ.

Most december 5-én emlékezzünk mi történt velünk ezen a napon 2004-ben, amikor Gyurcsány Ferenc rárontott nemzetére és a határon túli magyarok ellen uszított, fejtette ki Zsigmond Barna Pál aki szerint olyan lelki Trianont szenvedtek el a határon túli és a nemzeti érzelmű magyarok, amit szeretnének elfeledni. Erre volt méltó válasz amikor a Fidesz kormány 2010-ben lefektette a nemzetpolitika alapelveit, a magyar parlament elfogadta az állampolgársági törvényt, emlékeztetett, a volt csíkszeredai főkonzul, aki arra mutatott rá, hogy Gyurcsány Ferenc ma is rendszeresen uszít a határon túli magyarok ellen, a magyarországi baloldal továbbra is a nemzetére támad.

Zsigmond Barna Pál
Zsigmond Barna Pál | Fotó: Kovács Zsolt

Zsigmond Barna Pál kifejtette: azért tartotta fontosnak ezt hangsúlyozni mert a választások tétje, hogy az egyik oldalon ott van az a Gyurcsány Ferenc által vezetett baloldal, amely a múltból visszatérne és ismét lerombolná azt, amit közösen elértünk, a másik oldalon pedig ott van az Orbán Viktor által vezetett FIDESZ-KDNP kormány, az elmúlt tíz évben megvalósított nemzetpolitika, amelynek következtében újra egymásra találtak a magyarok a Kárpát-medencében.

Minden érvényes szavazat számít!

Az országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem magyar állampolgár, még most is megszerezheti az állampolgárságot, akinek pedig van állampolgársága az a választások előtti 15. napig regisztráljon, illetve, aki korábban regisztrált, de közben módosultak adatai, annak jeleznie kell ezt és olyan lakcímet jelöljön meg, amelyen a postás biztosan kézbesíteni tudja majd a választási nyilatkozatot és a szavazólapot tartalmazó levelet. Zsigmond Barna Pál leszögezte: jelenleg a tájékoztató levelek érkeznek, viszont ezzel nem kell tegyenek semmit azok, akik korábban regisztráltak és közben nem változott meg a címük. Ha biztosak akarnak lenni akkor a kapott levéllel felkereshetik az Eurotrans Alapítvány irodáit vagy az RMDSZ, illetve az EMNT irodákat. A volt főkonzul arra kérte a háromszékieket, hogy a levélszavazat visszaküldésére majd ne a postai utat válasszák, hanem gyűjtsék össze és úgy juttassák el a konzulátusra, ez teljesen jogszerű.

Zsigmond Barna Pál
Zsigmond Barna Pál | Fotó: Kocsis B János

Minden szavazat számít, mondta Zsigmond Barna Pál, aki szerint a korábbi választások tapasztalata alapján a határon túli magyarok szavazata két mandátumot jelentett, de ez lehet több is, ami függ a választásokon való részvételtől és az érvényesen leadott szavazatok számától. Az egykori székelyföldi főkonzul szerint a korábbi választásokon a magyar állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok 75 százaléka vett részt ám nagyon magas 18-20 százalék volt az érvénytelen levélszavazatok aránya.

Zsigmond Barna Pál szerint a választási rendszerbe sok biztosíték van beépítve, hogy biztonságos legyen ám az sem lehet cél, hogy az érvénytelen szavazatok tömege alakuljon ki. Legutóbb csupán azért érvénytelenítettek több ezer levélszavazatot mert nem a kapott válaszborítékban küldték vissza, viszont mostanra tisztázódott, hogy ha valamiért elrontották a válaszborítékot, akkor használható ugyanolyan méretű, fehér színű válaszboríték is, illetve az elrontott azonosító nyilatkozat is újra letölthető lesz az internetről.