A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház követendő példát mutat a járványhelyzet kezeléséből és a megváltozott körülményekhez való rugalmas alkalmazkodásból. Miközben a kulturális intézmények többségének a járványhelyzetben jelentősen megcsappant a tevékenysége és közönsége, a sepsiszentgyörgyi román társulat gőzerővel dolgozik, nem kell lemondania előadásait és tesz azért is, hogy legyen közönsége.

Míg a magyar színház állt a román társulat pörgött

Sepsiszentgyörgyön egyik oldalon a Tamási Áron Színháznak az új szabályok életbe lépése óta egyetlen előadását sikerült megtartania. Vasárnap harmadik nekifutásra sikerült bemutatni Örkény István – Tóték című előadását. Korábban ugyanis a magyar társulat tagjai körében terjedő fertőzés miatt két alkalommal is kénytelenek voltak elhalasztani a bemutatót és a többi betervezett előadást is lemondani. 

III. Richárd | fotók: az Andrei Mureșanu Színház Facebook-oldala

Ezzel szemben a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színháznak egyetlen előadását sem kellett lemondani sőt a társulat új utakat is keresett. A nemrégiben bemutatott Shakespeare darabot a III Richárd című előadást Eugen Gyemant rendező offline és online változatban is színre vitte. Az online változatot a VR360 technológiához tervezték és az előadást online követő nézőhöz a cselekmény részévé válik. Az előadás VR360 változatát a www.teatruvr.ro és a www.VR-hall.com platformokon mutatják be.

Kulturális turizmus: Bukarestből szállítanak közönséget Sepsiszentgyörgyre

A járványügyi intézkedések miatt megcsappant számú helyi nézőit más hazai városok kultúrára éhes közönségével próbálja kiegészíteni a sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház. Decemberben Bukarestből várnak nézőket. Ennek érdekében december 17-én 10:00 órakor autóbuszt indítanak a bukaresti Nemzeti Színház elől azon fővárosi nézők számára akik a III. Richárd című előadást szeretnék megnézni.

Az érdeklődők legkésőbb december 15-ig foglalhatják le helyüket a pr@tam.ro e-mail címen. A kirándulás ára személyenként 160 lej és magában foglalja: a menettérti szállítást, a belépést az előadóterembe és egy hagyományos ebédet. A fizetés Bukarestben történik, készpénzben, az autóbuszra való felszálláskor. A visszaindulás Bukarestbe 21:00 órakor lesz, az Andrei Mureșanu Színház elől. A kiránduláson csak zöld igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt, a maximális létszámkorlát 30 hely, tájékoztatott a társulat.

Az oltás és az elővigyázatossági szabályok betartása a működés titka

Anna Maria Popa igazgató beszámolója szerint mindennek kulcsa az, hogy az Andrei Muresanu Színház személyzetének 98 százaléka (!) be van oltva koronavírus ellen, másrészt következetesen betartják az elővigyázatossági szabályokat és aki fertőzés tüneteit tapasztalja azonnal tesztel és elszigeteli magát a munkatársaitól így nem veszélyezteti a színház működését és nem kellett lemondaniuk egyetlen előadást sem.

Mindig arra törekedtünk, hogy azok legyünk, akik a példa ereje által képesek megváltoztatni a mentalitást. Nem halasztottunk el előadásokat, pontosan végeztük tevékenységünket így folyamatosan a koherencia és a stabilitás szigeteként működtünk”, mutatott rá Facebook bejegyzésében Anna Maria Popa. Az igazgató szerint mindezeket észlelve a közösségük is biztonságosnak találja részt venni az előadásokon.

Offline és online előadások decemberben is

A sepsiszentgyörgyi Andrei Muresanu Színház december hónapra olyan programot állított össze, amely online sugárzott, gyermekeknek szóló előadásokat és meséket, valamint felnőtteknek szóló élő előadásokat is tartalmaz. Az évad legújabb előadásához, az Eugen Gyemant által rendezett “III. Richárd”-hoz a színház autóbuszt biztosít a bukarestiek számára, hogy megnézhessék az előadást.

Emellett december 1-jén, Románia Nemzeti Ünnepén a Kovászna megyei prefektúra által erre az alkalomra létrehozott kulturális program részeként az Andrei Muresanu Színház online közvetíti a Facebook-oldalán és a prefektúra oldalán is a “Két élő halott” című előadást, amelyet Alexandru Dabija rendezett Vasile Alecsandri szövege alapján.

December 6-a a gyermekeké lesz, így egész napos mesesorozatot és online előadásokat kapnak a Mikulástól ajándékba. Az online sugárzott mesemaratonon 8:00 órától a “Felhőcske, a vándorszamár kalandjait” felolvassa Camelia Paraschiv. 9:30 -kor az “Ușu, a veszekedős szamár” című mesét felolvassa Anca Pitaru. 10:30 -kor az “Alfréd szamár kalandjait” felolvassa Elena Popa.

12:00 -kor “A mogorva kis szamár világa” című mesét felolvassa Alexandrina Ioana Costea. 13:00 -kor “A szamár úr gyönyörű története” mesét felolvassa Sebastian Marina és 14:00 -kor “A szamár története” című mesét felolvassa Fatma Mohamed.

Ugyancsak december 6-án az Andrei Muresanu színház Facebook oldalán gyerekeknek készített előadásokat közvetítenek. 15:00 -kor megnézhetik a Két arany című darabot Mirela Bucur rendezésében. 16:00 -kor a Csipkerózsikát vetítik Ivácsony László és Fazakas Misi rendezésében. 17:00 -kor a Ludas Matyi című előadást nézhetik meg Mirela Bucur rendezésében és 18:00 -kor a Rá, az oroszlán című darabot közvetítik amit Cezar Ghioca rendezett.

A felnőtteknek szóló decemberi programban a III. Richárd mellett december 4-én, 19:00 -kor játsszák a Radu Afrim által rendezett Belegyezés című előadást. December 8. és 9., 19:00 – kor a Jelenetek egy házasságból című darabot Ioan Carmazan rendezésében. December 14-én, 19:00 -kor az Emberi kertészet című darabot játsszák Andrei Măjeri rendezésében.