Sepsiszentgyörgyön a fiataloknak nehéz lakáshoz jutni és kifizetni a lakbért, illetve román és a magyar fiatalok számára munkahely kereséskor akadályt jelenthet a másik nyelv hiányos ismerete, derült ki fiatalok körében végzett konzultációból. Vargha Fruzsina alpolgármester szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat erre a két problémára kíván megoldást nyújtani a lakbértámogatás bevezetésével, illetve magyar és román nyelvtanfolyamok szervezésével.

Vargha Fruzsina emlékeztetett, hogy szerdán, október 6-án zárul a fiataloknak szánt havi legtöbb 50 eurós lakbértámogatás bevezetéséről szóló közmeghallgatás. Az önkormányzat hivatalos címre eddig mindössze két észrevétel érkezett ám a támogatási program kidolgozásakor figyelembe veszik a közösségi oldalon megfogalmazott véleményeket is.

Vargha Fruzsina alpolgármester
Vargha Fruzsina alpolgármester

Mint arról beszámoltunk, a határozat tervezet szerint a sepsiszentgyörgyi városháza havonta legtöbb 50 eurós támogatást nyújt az albérletben lakó fiatalok számára, az összeg azonban nem haladhatja meg a havi lakbér 25 százalékát. A támogatási programra jelentkezők abban az esetben kaphatják meg a támogatást ha legtöbb 35 évesek, sepsiszentgyörgyi lakóhellyel, líceumi vagy szakiskolai végzettséggel rendelkeznek, Sepsiszentgyörgyön tanulnak vagy dolgoznak, legkevesebb 4 hónapra érvényes, hivatalosan bejelentett bérleti szerződésük van, az elmúlt öt évben nem szerepelt a nevükön egy lakás több, mint felének tulajdonjoga, nem rendelkeznek adóhátralékkal a helyi költségvetés felé és nem rokonok a főbérlővel. A támogatást a jelenlegi lakbérek piaci árához igazították, hiszen Sepsiszentgyörgyön átlag 150 – 200 euró a lakbér.

Vargha Fruzsina szerint többen kifogásolták, hogy a támogatás odaítélésére 35 év a korhatár és, hogy hivatalos szerződést kell kötni a lakástulajdonossal, ugyanakkor aggályokat fogalmaztak meg, hogy a támogatás hatására megnövekednek a lakbérek. Az alpolgármester szerint a program várhatóan december 1-én indul és az első támogatások odaítélése során felmerülő esetleges hibákat a lehető leghamarabb korrigálják.

Egymás nyelvére tanítanák a magyar és román fiatalokat

Vargha Fruzsina bejelentette, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 1 millió lejes összeget különített el a költségvetésben a nyelvtanulási programra, amely a magyar fiatalokat hozzásegítené, hogy az ország bármely más térségében is könnyebben találjanak munkát, míg a román fiatalok számára a magyar nyelv megtanulása abban segíthet, hogy könnyebben találjanak munkát a többségében magyarok lakta településeken.

Az alpolgármester szerint a konkrét nyelvoktatás jövő év elején indul a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve. Az öt hónapos tanfolyamon több csoportot indítanak, csoportonként összesen 12-14 diákkal, minden diáknak 80 elméleti és 20 gyakorlati órán kell részt vennie. A tanfolyam árának felét a sepsiszentgyörgyi önkormányzat fizeti utófinanszírozással, így ösztönzik, hogy aki beiratkozott, el is végezze a tanfolyamot.