A SIC Feszt idén hetedik alkalommal kerül megrendezésre, augusztus 12-15. közt, Árkoson, a Szentkereszty-kastély udvarán. Tavaly a járványügyi korlátozások miatt elmaradt fesztivál most a #picitmásképp jelszóval tér vissza a kikapcsolódni vágyók örömére. A rendezvény tartalmas, szórakoztató és oktató jellegű programokat kínál fiataloknak, családoknak és gyerekeknek egyaránt.

Kelemen Szilárd Péter a fesztivált szervező Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke szerint a SIC Feszt rengeteg háromszéki fiatalt megmozgat, teret ad a tapasztalatszerzésre, kapcsolatépítésre és nem utolsó sorban a szórakozásra. A célközönség a 16-35 közti fiatalok, de ettől függetlenül a fesztiválra szívesen várnak mindenkit, a programok sokszínűsége a tapasztalok alapján bevonzza az idősebbeket és az egészen kicsiket egyaránt: “ez a fesztivál többről szóljon, mintsem csak esti buli. A legkisebbtől a legnagyobbig mindenki találja meg önmagát.” Például a szombati Családi Napot azzal a céllal szervezik, hogy népszerűsítsék a hagyományos családmodellt. Az említett napon kézműves programok, gyerektáncház és ügyességi versenyek várhatók.

A #picitmásképp mottóval azt jelzik, hogy a járvány előtti időszakhoz képest egy fesztivál is picit másképp történik: oltás, tesztek, új helyszín és az események, koncertek hajnali 2 órakor véget érnek.

A program az előző évekhez híven előadásokat kínál az egészséges életmód, pályaorientáció, turizmus, gazdasági kérdések és közösségi média-használat témákban. Instagramon és YouTube-on tevékenykedő influencerek is együttműködnek a szervezőkkel a fesztivál népszerűsítése érdekében, továbbá a közönségtalálkozók által is bővül a programkínálat. Újdonságként “tiktokkerek” is színesítik a SIC Fesztet, bemutatják hogyan működik az applikáció, tippekkel, tanácsokkal gazdagítják a SIC Feszt-en résztvevő fiatalokat.

A program összeállítása előtt kérdőívek segítségével felmérték a fiatalok igényeit, mi az ami trendi köreikben. Így alakult ki az idei SIC Feszt fellépőinek listája: Manuel (2019-es X-Faktor felfedezettje), USNK, 4S Street, Azahriah, BSW. A késő esti órákban pedig olyan lemezlovasok lépnek színpadra, mint Pixa, SoundNoise, Pici és Nick Havsen. A rendezvény több helyi diákzenekar is lehetőséget kap a bemutatkozásra: Álljunk meg, House of Pioneers, Lunda, Sicton, Teddy Pickers, Same Shit. A fesztivál szervezői gondoltak a hagyományörzésre is, a Folkudvarban sor kerül néptánc oktatásra

A szervezők biztosítják a fesztiválra való eljutást egy fesztiválbusz által, amely Sepsiszentgyörgy és Árkos között jár, de a szervezők szerint ha nem élnek ezzel a lehetőséggel lehetőleg taxival vagy biciklivel utazzanak a fesztivál helyszínére.

Jegyet a fesztivál helyszínén lehet vásárolni kizárólag, napi jegy formájában, 30 lejért, a szombatra szervezett Családi Napra pedig 50 lej a belépő egy család számára. Elővételre nincs lehetőség, minden nap az aznapi belépésre érvényes jegyet lehet beszerezni. A SIC Feszt-en azok vehetnek részt, akik megkapták a SARS-CoV-2 elleni védőoltás mindkét dózisát (Johnson & Johnson esetében értelemszerűen egy dózis). Azoknak, akik nem kapták meg az oltást, a fesztiválon való részvételhez egy negatív PCR tesztet kell felmutatniuk, amely maximum 72 órával a fesztiválon való részvétel előtt készült el. A laborban elvégzett antitest teszteredmény is elfogadott. Az utóbbi a fesztiválra való belépés előtt legfeljebb 24 órával készülhet el. A helyszínen ingyenes, 24 órás antigén gyorsteszt is elvégezhető, amely biztosítja a fesztiválra való belépést.

Szerzők: Karácsony Endre-Zsolt és Kozák Loránd-Richárd