Június 4-én, pénteken két Trianon évfordulóhoz kapcsolódó köztéri eseményre is sor kerül Sepsiszentgyörgyön. Egyrészt a Sepsiszéki Székely Tanács hagyományos módon a város főterén megszervezi a trianoni diktátumra való megemlékezést, másrészt immár sokadik alkalommal ismét a háromszéki megyeszékhelyre toborozza híveit a Calea Neamului román szélsőjobboldali szervezet, amely mint felhívásukban fogalmaznak ünneplésükkel „meg szeretnék törni a magyar hipnózist”.

Jövőbe néző Trianon megemlékezés

A Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán arról tájékoztatott, hogy a trianoni diktátum évfordulóján, június 4-én, pénteken 17,30 órától Sepsiszentgyörgy főterén, a kőszínpadnál megemlékezést szerveznek, amelynek nem a múlt siratása, hanem a diktátum által okozott sebek begyógyítása és a jövőbe nézés a célja.

Trianoni megemlékezés Sepsiszentgyörgyön | Archív fotó: Kovács Zsolt

Az eseményen beszédet mond Miklós Zoltán RMDSZ parlamenti képviselő, Nagy Gábor Levente és Bálint József az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviseletében. Meghívott szónok Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. Népdalokat énekel Mátis Adrienn, imát mond Dénes Előd református lelkipásztor. Ez alkalomból szabadtéri kiállítást is nyitnak Kerekes Péter Pál és Toró Attila olyan fényképeiből, melyek a Székely Nemzeti Tanács eddigi rendezvényein készültek.

Gyújtson gyertyát aki nem vesz részt a megemlékezéseken

Június 4-e a gyász, a megemlékezések és az összetartozás napja, mutatott rá szerdai sajtótájékoztatón Kulcsár Terza József. Az EMSZ színeiben megválasztott RMDSZ képviselő felhívással fordult az erdélyi magyarokhoz, hogy vegyenek részt a településükön szervezett megemlékezéseken, illetve ha erre nincs lehetőségük, akkor péntek este gyújtsanak gyertyát és így emlékezzenek meg erre a szomorú napra.

Kulcsár Terza József
Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő | Fotó: Kovács Zsolt

Kulcsár Terza József felidézte, hogy tavaly PSD-s politikusok javaslatára a bukaresti parlament elfogadta azt a törvényt, amely szerint Románia minden évben megünnepli a trianoni szerződést. „Továbbra is kérdés, hogy mire jó ez a törvény, kinek használ? Mi úgy véljük, ezzel újból meg akartak sérteni bennünket, hiszen mi magyarok mit tudnánk ünnepelni, hiszen a gyulafehérvári ígéreteket sem tartották be. Akkor éreznénk teljes jogú állampolgároknak magunkat ha van szabad a nyelv és szimbólumhasználat és autonómia, de mindezekről még beszélni sem hajlandó a román hatalom”, fogalmazta meg Kulcsár Terza József.

Az EMSZ színekben megválasztott RMDSZ képviselő arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, ne dőljenek be a Calea Neamului román szélsőjobboldali szervezet provokációjának, hiszen ugyanazok a hőbörgők érkeznek pénteken Sepsiszentgyörgyre, akik az Úz völgyében is provokáltak. „Vegyünk részt méltó módon saját rendezvényeinken és ne dőljünk be a provokációjuknak”, fogalmazta meg Kulcsár Terza József.

„A magyar hipnózist megtörni” érkeznek Sepsiszentgyörgyre a román szélsőségesek

Idén is sepsiszentgyörgyi Trianon ünnepségre toborozza híveit az úzvölgyi temetőfoglalást megszervező Calea Neamului román szélsőjobboldali egyesület. A szervező, Mihail Târnăveanu közösségi oldalán megfogalmazott felhívásában kifejti: idént többen lesznek és szervezettebbek mint tavaly, amikor a járványügyi korlátozások és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat „nem barátságos hozzáállása” ellenére mintegy százan gyűltek össze a városban.

román Trianon
A Trianont ünneplők összeálltak egy csoportképre | Archív fotó: Kovács Zsolt

Mihail Târnăveanu kifejti: azért Sepsiszentgyörgyön gyűlnek össze mert veszélyesnek tartja, hogy Kovászna és Hargita megyékben csak magyar művelődési, társadalmi, vallásos és gazdasági élet van és azért van szükség arra, hogy az ország minden megyéjéből megjelenjenek a románok, hogy megtörjék a „magyar hipnózist”. Ehhez két óriásmolinót használnak, egyiken a román hadsereg 1916-os, Kárpátokon való átkelése, a másikon az 1918-es Gyulafehérvári Nemzetgyűlés lesz látható.

Az akciójuk betiltásával csak mozgósítanák híveiket

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei – Mezei János és Csomortányi István – közleményben szólították fel Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, hogy ne adjon közterület-használati jóváhagyást és akadályozza meg a rendezvényt, hiszen Târnăveanu és egyesülete egy kulturális eseménynek álcázott, nyíltan magyarellenes tüntetést szerveznek Sepsiszentgyörgyön.

Tamás Sándor és Antal Árpád
Tamás Sándor és Antal Árpád a sepsiszentgyörgyi Trianon megemlékezésen | Archív fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád érdeklődésünkre elmondta: ezek a rendezvények nem engedély-kötelesek hanem mindössze bejelentés-kötelesek, így a polgármesteri hivatal nem tilthatja be azokat. „Egyértelmű, hogy provokálni akarnak, ám azt tehetjük, hogy ebben a helyzetben bölcsek maradunk”, fogalmazta meg a polgármester, aki szerint nem megoldás, hogy betiltják a rendezvényt, hiszen azzal csak azt érnék el, hogy mozgósítanák a még passzív híveiket és még többen jönnének a városba. Antal Árpád szerint a sepsiszentgyörgyi román közösség adhatna frappáns választ az őket képviselni akaró, más vidékekről érkező „hőzöngőknek”.