A koronavírusjárvány miatt idén is elmarad a hagyományos március 15-i főtéri ünnepség Sepsiszentgyörgyön, ám a háromszéki megyeszékhelyen négynapos eseménysorozattal emlékeznek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 173. évfordulójára.

Március 15-én, hétfőn a város elöljárói megkoszorúzzák az emlékműveket, és arra kérik a lakókat, hogy tömeges ünneplés helyett ezúttal elsősorban lélekben emlékezzenek meg, egy-egy szál virágot elhelyezve az emlékműveknél.

Szónokverseny, hangverseny, táncjáték, film és koncert

Az idei ünnepi eseménysorozat március 12-én, pénteken 14 órakor veszi kezdetét a középiskolásoknak meghirdetett Forradalom lvl. 21 nevű szónokverseny eredményhirdetésével. Ezt a Kónya Ádám Művelődési Ház közösségi oldalán közvetítik.

Ugyancsak pénteken 19 órától a sepsiszentgyörgyi a színház nagytermében kerül sor a Georgius és a Csíki kamarazenekar közös ünnepi hangversenyére. Erre az eseményre érvényesek a hangversenybérletek, de jegyet is lehet vásárolni a Városi Jegyirodában.

A kulturális események sorozata vasárnap folytatódik. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében 19 órától veszi kezdetét az Emelj fel emlék! táncjáték Lung László Zsolt rendezésében.

Virágot az emlékhelyekre!

Idén elsősorban a szívükben emlékezzenek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc hőseire, ám ha március 15-én, hétfőn a városban sétálnak, vigyenek egy szál virágot az emlékhelyekre kérték fel a sepsiszentgyörgyieket.

A háromszéki megyeszékhely elöljárói hétfőn 10 és 16 óra között koszorúkat helyeznek el a városban és a hozzá tartozó települések 16 emlékművénél. A koszorúzás utolsó sepsiszentgyörgyi helyszíne az 1848–1849-es szabadságharc emlékműve az Erzsébet-parkban, ahol közreműködik a Rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar.

Március 15-én, hétfőn 17.30-tól a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi a Kecskeméti kardok című dokumentumfilm vetítésével-, míg a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatóval csatlakozik az ünnepi eseményekhez. A több napos eseménysorozatot hétfőn este 7 órától a Tokos Zenekar ünnepi koncertje és néptáncelőadása zárja a Tamási Áron Színház nagytermében. A sepsiszentgyörgyi kulturális eseményekre a Városi Jegyirodában vagy az eventim.ro oldalon lehet jegyet váltani.