35 sorházból álló lakónegyed építésével segít a fiatalok lakhatási körülményein a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A „Gyere haza” program számára elkülönített Borvíz utcai területen 5 sorban 5 ház-, illetve egy másik sorban 10 ház építésének megvalósíthatósági tanulmányát fogadta el legutóbbi ülésén a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A tervezett új lakónegyed építése számítások szerint 4 millió lejbe kerül, ismertette a terveket Tóth Birtan Csaba.

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint az összesen 35 házat a helyi tanács ifjúsági bizottságának javaslatai alapján tervezték meg, hiszen az új lakásokat fiatal családoknak szeretnék adni, olyanoknak is, akik hazaköltöznének szülővárosukba. Antal Árpád polgármester szerint a házakat biztosan fiataloknak szánják és keresik az építéshez szükséges finanszírozási forrásokat.

A “Gyere haza” program keretében megépített szolgálati lakások Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Vargyasi Levente

Két lehetőség körvonalazódik. Megpróbálják a tervet megvalósítani az Országos Lakásépítési Ügynökség (ANL) finanszírozásával, ez esetben az odaítélési feltételek ugyanazok lesznek mint az eddigi ANL-s tömbházak esetében. Másik lehetőség, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat saját költségvetéséből építi meg a sorházakból álló lakónegyedet, ez esetben a helyi tanács dolgozza majd ki az odaítélési feltételek rendszerét, mondta Antal Árpád. Az önkormányzat által elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szerint a lakónegyed megtervezése 2 hónapot tart, az építésre további tíz hónapot számolnak.

Ingyen telkeket is adnak a hazatérő fiataloknak!

Az évekkel ezelőtt elindított „Gyere haza” program iránt is van érdeklődés. Mint ismert ennek keretében az önkormányzat 280 – 300 négyzetméteres területeket és a ház terveit ajánlja ingyen fiataloknak, akik vállalják, hogy az ingatlant két év alatt megépítik.

A Borvíz utcai területen az elmúlt években több ilyen családi ház is megépült már és újabb ingyen telkekre volt igénylés. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat legutóbbi ülésén 4 ingyen területet ítélt oda 18 és 35 közti fiataloknak. A „Gyere haza” program főként azokat a fiatalokat célozza, akik az ország más megyéjében vagy külföldön tanulnak ám szeretnének hazaköltözni szülővárosukba.